Svátek má Radomír
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Prezentace z krajského sněmu UNO OK

Autor: Administrator. Čtvrtek 20. února 2014.

Prezentace z výročního XV. krajského sněmu UNO OK naleznete ZDE.

 

Výsledky voleb UNO

Autor: Administrator. Pondělí 17. února 2014.

Výsledky voleb z 15. krajského sněmu Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje v Olomouci dne 15.2.2014 naleznete ZDE.

   

Nové vedení UNO OK plánuje oceňovat lidi zaměstnané v neziskovkách

Autor: Administrator. Neděle 16. února 2014.

Logo UNO barevne 1(Olomouc, 16. února 2014) – Zavést v Olomouckém kraji anketu Osobnost neziskového sektoru, udržet nabídku kvalitního vzdělávání a poradenství pro pracovníky v neziskovkách a kurzy začít mimo jiné pořádat prostřednictvím webkonferencí nebo takzvaných webminářů. To jsou jen některé z cílů, s nimiž do příštího dvouletého období vstupuje nově zvolené předsednictvo Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje (UNO OK).

Nové devítičlenné vedení, v němž převážně zasedly už osvědčené osobnosti, si v sobotu 15. února v prostorách olomouckého magistrátu zvolilo pětačtyřicet zástupců neziskových organizací z Olomouckého kraje na výročním XV. krajském sněmu UNO OK.

„Chceme být mluvčím neziskového sektoru v Olomouckém kraji a respektovaným partnerem pro veřejnou i podnikatelskou sféru,“ řekl Marek Podlaha, který obhájil křeslo předsedy UNO OK. Nový šéf UNO plánuje zdokonalit mediální propagaci práce, kterou neziskové organizace v kraji dělají. Využít k tomu chce novou anketu Osobnost neziskového sektoru Olomouckého kraje. „UNO OK prostřednictvím své Dobrovolnické sekce pořádá už několik let populární oceňování dobrovolníků Křesadlo. Úspěch této soutěže nás motivuje k plánu oceňovat také lidi, kteří jsou v neziskovkách zaměstnáni,“ vysvětlil Podlaha.

Každoroční setkávání členů UNO OK je příležitostí sejít se s místními i regionálními politiky a poslanci. Na letošním sněmu diskutovali například hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs (KDU–ČSL) nebo poslanci Jitka Chalánková (TOP 09) a Roman Váňa (ČSSD). Hejtman zástupcům neziskovek slíbil stejnou veřejnou finanční podporu ze strany Olomouckého kraje jako v loňském roce. „Loni jsme do neziskového sektoru poslali 95 milionů korun. Grantový systém pro rok 2014 zůstává zachovaný, stejně jako částky,“ sdělil Jiří Rozbořil.

Náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs, který má na starosti mimo jiné čerpání evropských dotací, vidí další možnosti financování neziskových organizací v příštím plánovacím období EU na roky 2015–2020. „Čerpání dotačních prostředků už nebude rozprostřeno na území celé České republiky, ale na místa, která mají velký potenciál růstu průmyslu a věcí souvisejících s rozvojem občanského života. V ČR bylo vybráno sedm aglomerací a Olomouc je mezi nimi. Nyní pracujeme na strategii, kam přesně finanční prostředky nasměřovat. Pamatujeme přitom i na neziskové organizace,“ vysvětlil Šnevajs. Náměstek primátora věří, že se strategií pomůže i nové vedení UNO OK.

UNO OK sdružuje přes 400 nestátních neziskových organizací. Posláním UNO je podporovat zájmy, které jsou v souladu s principy občanské společnosti. Za tím účelem UNO vytváří trvalý prostor pro komunikaci mezi svými členy a je platformou pro komunikaci a spolupráci s orgány veřejné správy, podnikatelským sektorem, dalšími neziskovými organizacemi a jinými subjekty. V novém předsednictvu UNO OK zasednou: Marek Podlaha (předseda), Marcela Vystrčilová (1. místopředsedkyně, Hynek Pečinka (2. místopředseda), Nikola Carić, Eva Kráčmarová, Hana Kroupová, Milan Langer, Jiří Rudolf a Jan Závěšický.

Kontakt pro bližší informace:
Mgr. Marcela Vystrčilová
tel. 724 983 780
e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.uno-ok.cz

   

Český den proti rakovině 2014

Autor: Administrator. Sobota 15. února 2014.

Read more18. ročník veřejné sbírky a preventivní akce Ligy proti rakovině Praha Den proti rakovině 2014 proběhne ve středu 14. května.

Tematicky budou sbírka a preventivní letáky zaměřeny na prevenci nádoru plic a výchovu k nekouření. Výskyt bronchogenního karcinomu v ČR stále stoupá a kouření (aktivní i pasivní) se na jeho vzniku podílí až z 90%... Barva stužky u kytiček bude letos tyrkysová a minimální prodejní cena zůstává již od počátku sbírky 20 Kč, což umožňuje velmi dobrou prodejnost kytiček.

celý článek

   

ERASMUS+

Autor: Administrator. Pátek 31. ledna 2014.

Program Erasmus+ je nový program Evropské unie na programové období 2014-2020, který je určen na podporu vzdělávání, odborné přípravy, podporu aktivit mládeže a sportu. Program staví na odkazu programu předcházejícího a nabídne možnost studovat, školit se, vyučovat či vykonávat dobrovolnickou činnost v zahraničí. Erasmus+ nahrazuje současný Program celoživotního učení (Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig) a programy Mládež v akci, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink a dvoustranné programy spolupráce s průmyslově vyspělými zeměmi. Záměrem je zjednodušení a zefektivnění stávajících vzdělávacích programů. Plánovaný rozpočet programu na období 2014–2020 činí 14,7 mld. EUR. Téměř polovina programového rozpočtu – 43 % bude směřovat do vysokoškolského vzdělávání. Program má 3 klíčové aktivity:

celý článek

   

Strana 34 z 84