Svátek má Radomír
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

V centru pro demonstranty pomáhají raněným bez rozdílu

(Kyjev/ Ukrajina, Olomouc) P. Rostislav Strojvus, pracovník Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) s řeckokatolickým biskupem dojednával podrobnosti další pomoci Charity ČR v Kyjevě. Dnes se setká s lékařkou, která koordinovala zdravotní pomoc na Majdanu. V dalších dnech pak navštíví partnerské organizace nejen v Kyjevě, ale i v dalších regionech na Ukrajině a opět s nimi bude probírat pokračování pomoci lidem postiženým nouzí v důsledku nedávných nepokojů. Charita ČR žádá veřejnost o podporu veřejné finanční sbírky, jejíž výnos prostřednictvím ukrajinských partnerských organizací pomůže tamním potřebným, zejména zraněným a pozůstalým po obětech.

„Do zdravotnického centra pro demonstranty z Majdanu přišla rodina s prosbou, o nějaký materiál pro ošetřování mladých vojáků zraněných při nepokojích. Mohli jim vydat obvazy a injekce a po prověření dokladů to zdravotníci v centru udělali,“ popsal z Kyjeva P. Strojvus. „Na vlastní oči jsem se přesvědčil, že i při této pomoci je platné naše poslání - primární je pro nás nouze a nikoli původ potřebného člověka,“ dodal. Lékárničky a zdravotní rukavice z ACHO zaslané na Ukrajinu v minulém týdnu byly dodány právě do tohoto centra, které zřídila řeckokatolická církev.

Prostory pod zdejším patriarchálním řeckokatolickým chrámem slouží jako provizorní nouzové ubytování pro lidi z Majdanu. Poskytl je místní patriarcha Sviatoslav. V době vrcholící krize zde svoje útočiště našlo až 600 lidí. O chod centra se tehdy staralo asi 20 dobrovolníků. Vzniklo tam také skladiště, kam Kyjevané z okolí nosí zdravotnické potřeby, oblečení, léky, potravinové balíčky i hotová čerstvá jídla.

I nyní zůstávají v centru pod chrámem tři dobrovolníci a demonstranti se sem stále vrací. „Jsou to lidé z regionů, kteří podporovali, a dále podporují Majdan,“ popisuje P. Strojvus. „Přicházejí sem promrzlí a vyhladovělí, většinou s lehčími zraněními. Na mnoha lidech, hlavně těch, kteří se starají o chod tohoto centra, je vidět veliké fyzické i psychické vyčerpání.“ Menší počet protestujících na Majdanu, podle P. Strojvuse, setrvá až do voleb.

Během cesty do Kyjeva P. Strojvus žádné větší problémy nezaznamenal. Cestování je však spojeno s mnoha kontrolami. Jen při průjezdu Lvivem absolvoval tři. Není doporučeno se cestovat v noci. Teprve v Kyjevě byl poprvé členem kontrolní kontroly hlídky také státní policista, jinak šlo vždy o civilní osoby.

V Kyjevě nebyl ještě obnoven úplně běžný provoz, ale dle místních se vše pomalu vrací k normálu.

Charita ČR pokračuje ve finanční sbírce na pomoc Ukrajině. Do sbírky lze přispět dárcovskou SMS ve tvaru DMS UKRAJINA, na číslo 87 777. (Cena jedné DMS je 30 Kč. Z této částky Charita ČR obdrží 28,50 Kč. Službu DMS provozuje Fórum dárců. Technicky zajišťuje ATS Praha.)

Dar je možné odeslat také na sbírkový účet 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 104.

Zároveň jsou také v sídle Arcidiecézní charity Olomouc na Křížkovského ul. 6. k dispozici sběrací listiny. Charita tak nabízí veřejnosti v Olomouci, aby do sbírky mohla přispět i v hotovosti.