Svátek má Radomír
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Vedení krajské unie neziskovek mělo po prázdninách bohatý program

IMG 3870 uVe čtvrtek 5. září se po letní pauze sešlo vedení Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje (UNO OK). Setkání předsednictva Unie a jeho spolupracovníků se uskutečnilo v prostorách sociálního odboru olomouckého magistrátu.

Během dvou hodin jsme se nejprve věnovali možnosti navázat spolupráci se společností Salve Finance, která by neziskovkám sdruženým v UNO OK poskytovala zvýhodněné pojistné služby. Webmaster Luboš Langer upozornil, že na web UNO podnikli útok neznámí hackeři, nyní se pracuje na tom, aby byl web včetně své neviditelné části zase fit.

Předsednictvo souhlasilo také s přijetím pěti nových organizací za členy - nyní tak UNO sdružuje 182 členů. Zároveň se ozývají další zájemci, kteří spolupracovali v rámci sdružení bez právní subjektivity. Ty budeme muset „popíchnout“, aby formality spojené s členstvím v  nové struktuře rychle dotáhli do konce.

Potěšila nás informace šumperské pomocnice NNO Jitky Bučkové. Tamní sekce UNO připravuje setkání milovníků psů s názvem Šumperský hafan a také několik vzdělávacích seminářů pro členy a pracovníky neziskovek. V Prostějově se podle vedoucí místní sekce UNO  neziskovky chystají na připravované akce. Také vyřídila pozitivní ohlasy na činnost Unie mimo jiné od ředitele prostějovského Cyrilometodějského gymnázia. Iva Síbrová z přerovské sekce UNO vzpomněla na úspěšnou Alfa olympiádu, kterou sekce uspořádala v červenci  pro 160 handicapovaných a kterou navštívil i přerovský primátor Jiří Lajtoch. Na září plánují Den zdravotně postižených na letišti v Bohuslávkách včetně živé hudby a v listopadu uspořádají přerovské neziskovky opět den otevřených dveří. Aktivity sociální sekce UNO za  poslední dobu shrnul Milan Langer. Sekce se průběžně snaží o pozitivní kontakty s Olomouckým krajem, i proto byly prostředky pro poskytovatele sociálních služeb v krajském rozpočtu navýšeny ze 3 na 6 milionů korun. Sekce je také připravena účastnit se kulatých stolů na sociální témata plánovaných Olomouckým krajem. Hasičská sekce UNO byla o prázdninách velmi aktivní. Jak uvedla Marcela Vystrčilová, kromě probíhajících tradičních hasičských soutěží po celém kraji mají hasiči za sebou velký dětský hasičský tábor v Jánských  Koupelích. Na začátku září se rovněž uskutečnila hasičská soutěž pro mladé hasiče Olomoucký drak, které se zúčastnilo 350 závodníků nejen z našeho kraje. Olomoucké neziskovky se věnovaly především aktivitám pro starší generaci v rámci projektu Senioři bez hranic. A  Dobrovolnická sekce by měla s koncem roku opět přijít s oceněním dobrovolníků Křesadlo. Zkrátka, i přes prázdniny toho členové UNO dokázali hodně a nezapomněli ani plánovat další činnost.

Vedení UNO na svém setkání také domluvilo témata vzdělávacích seminářů v jednotlivých okresech na období do konce roku. Ty jsou určeny pro členy a pracovníky neziskových organizací z našeho kraje a budou se věnovat finanční gramotnosti, v plánu je školení pro  hospodáře a pokladníky a konzultace k transformaci občanských sdružení na o. p. s. Na konci září proběhne v Olomouci velký seminář shrnující nastupující změny občanského práva s ohledem na neziskový sektor. A ještě před volbami do sněmovny uspořádáme tradiční  Předvolební kotlík s lídry politických stran nad tématy důležitými pro neziskovky.

Jak je vidět, rozhodně nás prázdniny neukolébaly, docela se nám daří a jedeme na plný plyn. Za to děkujeme všem našim členům předsednictva a spolupracovníkům, kteří jsou aktivní v sekcích i mimo ně. Díky finanční podpoře města Jeseník a Šumperk zde i nadále  mohou pro Vás pracovat naši pomocníci ( Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ) a díky grantům z města Olomouc a Šumperk poskytnutým na redaktory webu a e-Bulletinu Vás i nadále můžeme informovat o činnosti UNO OK či jednotlivých neziskovek, pomoci  Vám s propagací Vašich akcí, či umožnit Vám zveřejňovat vaše pozvánky na akce a i nadále spravovat jediný aktuální web v našem kraji určený výhradně pro neziskové organizace.

Aktuální databázi členů UNO, popř. přihlášku za člena do UNO s právní subjektivitou naleznete ke stažení na www.uno-ok.cz. Vaše případné dotazy na předsednictvo UNO zasílejte na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

IMG 3860 u

IMG 3861 u

 

IMG 3872 u