Svátek má Prokop
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Nejen senioři jsou v Domovince skoro jako doma

DomovinkaPouze jedno staré lůžko a jedno masážní lehátko mohli až donedávna ke svému odpočinku využívat klienti Denního stacionáře Domovinka. Na nových polohovacích postelích budou od nynějška relaxovat mnohem pohodlněji. Denní stacionář Domovinka provozovaný Charitou Zábřeh je určen pro seniory a osoby s chronickým duševním onemocněním, kteří nemohou nebo nechtějí být po celý den sami doma. V příjemném bezbariérovém prostředí s rodinnou atmosférou mohou lidé využívat aktivity, které dodávají jejich dnům určitý smysl a náplň.

Protože průměrný věk klientů Domovinky je 76 let, je neodmyslitelnou součástí denního programu také odpočinek. „Doposud mohli odpočívat v polohovacích křeslech nebo si lehnout na jedno ze dvou lůžek. Vzhledem ke zhoršené mobilitě mnohých z nich a častému výskytu dekubitů však byly tyto možnosti odpočinku zcela nevyhovující,“ řekla vedoucí stacionáře Daniela Zajícová.

 

Pořídit vhodné vybavení a vyjít vstříc uživatelům stacionáře se povedlo díky podpoře Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. Z prostředků programu Senior byly zakoupeny dvě polohovací postele s antidekubitními matracemi. „Z deseti uživatelů, což je denní kapacita Domovinky, projeví zájem o využití postele dva až tři z nich,“ sdělila Daniela Zajícová a doplnila: „Nová polohovací lůžka jim tak zajistí požadovaný komfort, ale současně usnadní personálu fyzicky náročnou práci při manipulaci s klienty.“

Vybavení Domovinky bylo z prostředků nadace doplněno ještě novou stěnou s úložným prostorem a uzamykatelnými skříňkami, kam si mohou klienti ukládat své osobní věci. „Byla to již nutnost, protože kapacitu stacionáře máme v současnosti zcela naplněnou a uživatelé si neměli kam bezpečně ukládat své osobní věci,“ objasnila Daniela Zajícová. Využitím stěny pro uložení krabic na materiál k terapiím, se zvětší také prostor k pohybu po místnosti. To ocení především klienti využívající k pohybu kompenzační pomůcky, jako jsou vozík, chodítko, francouzské hole.Nové vybavení přinese klientům Domovinky vyšší pohodlí a pocit bezpečí.

„Jsme rádi, že těmito změnami zpříjemníme našim klientům pobyt na Domovince,“ zakončila Daniela Zajícová.