Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Většina účastníků projektu využila šanci zapojit se…

Sance RetroSkončila první etapa projektu Charity Zábřeh určeného lidem s chronickým duševním onemocněním. Přinesla ovoce, protože pět z devíti účastníků našlo zaměstnání.

Účastníci prošli teoretickou přípravou v kurzech, kde se učili správně napsat životopis, jak hledat práci, jak se připravit na pohovor, zorientovat se v právních předpisech či hospodařit s penězi. Součástí přípravy byla i praktická pracovní činnost, kde si mohli vybírat z několika dílen – tkalcovské, dřevařské, výroby keramiky a vitráží. Jeden z účastníků si nejvíce oblíbil vitráže a za dobu trvání projektu se natolik vypracoval, že si dovede představit se touto činností v budoucnu živit.

Koncem roku měli účastníci projektu možnost prezentovat svoje výrobky vzniklé v dílnách na výstavě v zábřežském Kině Retro. Keramiku, dřevěné výrobky, tkané tašky a drobnosti i vitráže obdivovali návštěvníci kina až do poloviny ledna letošního roku. Nabyté vědomosti a znalosti pak účastníci vyzkoušeli v praxi na tréninkových pracovištích v recepci Charity nebo v charitní prodejně Ledňáček.

„Kromě pracovního uplatnění několika účastníků, nás těší i odezva na samotný průběh projektu,“ řekl Martin Ondráček. Vedle hodnocení dílen a kurzů se účastníci vyjádřili i o tom, čím pro ně kurz byl osobně: „Líbilo se mi už kvůli tomu, že jsem nebyla pořád doma, …přišla jsem mezi lidi, naučila jsem se to, co jsem nevěděla…“. Lidé s chronickým duševním onemocněním totiž neustále překonávají obavy z nových situací, nového kolektivu a učí se také jak zvládat zátěž a odpovědnost.

Schůzku navštívila také lektorka kurzu „ Bez práce (na sobě) nebude práce“, která účastníkům osvěžila, jak postupovat při hledání práce.

V současnosti již běží druhá etapa projektu, do níž je zapojeno 9 účastníků. Stejně jako jejich kolegové z prvního běhu, i oni absolvují teoretickou i praktickou přípravu včetně praxe na tréninkových pracovištích.

Jana Skalická, propagace, tel: 736 509 431, email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript