Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Charita ČR předávala na Ukrajině zdravotnické přístroje a školila

(Ukrajina, Olomouc) Ve dnech 5. - 15. května byly na Ukrajině předány zdravotnické přístroje a materiál. Charita ČR ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR tuto pomoc realizovala v rámci svého projektu „Charita pro Ukrajinu - materiální a psychosociální podpora zasaženým v důsledku nepokojů na Ukrajině“. Zároveň od 5. do 11. května proběhly v Kyjevě a ve Lvovu výcviky více než 50-ti pracovníků psychosociálních týmů. Jedná se o sociální pracovníky, psychology či psychoterapeuty, kteří jsou schopni odborně pomáhat potřebným na Ukrajině. Školili je čtyři psychologové ze Slovenska.

Zdravotnické přístroje
Tato pomoc byla dodána do čtyř ukrajinských nemocnic a to ve městech Novovolyňsk, Stryj, Ternopil
a Kolomyja. Mezi zdravotnickým vybavením byly anesteziologicko-dýchací přístroje, oxygenátory, EKG přístroje, odsávací přístroje, tonometry a dále pak léky a balíčky s chirurgickým operačním materiálem.

„Protože situaci na Ukrajině dlouhodobě známe, bylo nám jasné, že zdravotnictví je oblast, která pomoc potřebuje mezi prvními a to nejen kvůli zraněným z Majdanu.“ řekl Václav Keprt. Předání vybavení nemocnice ve Stryji proběhlo za účasti generálního konzula ČR pana Miroslava Klímy. „Byl docela mile překvapený, co všechno na Ukrajině pomáháme realizovat.“ dodává Václav Keprt.

Projekt je koncipován na pomoc lidem, kteří následkem nepokojů mají zdravotní problémy a vrátili se do míst svého trvalého bydliště. Zde pak díky tomuto projektu v regionálních nemocnicích dostanou kvalitnější zdravotní péči.

Ředitel Keprt k pomoci dále řekl: „Naší pomoci si na Ukrajině velmi váží a nejenom těch věcí, ale
i toho, že na ně nezapomínáme.“

Arcidiecézní charita Olomouc i touto cestou děkuje všem, kteří se jakkoli zapojili do pomoci Ukrajině.

Tréning pracovníků psychosociální pomoci na Ukrajině
Na Ukrajině tyto psychosociální týmy fungují již od března. Jejich členové jsou zaměstnanci psycho-sociálních center, která jsou partnerskými organizacemi CHČR na Ukrajině. Fungují ve městech Novovolyňsk, Stryj, Ternopil, Kolomyja a Kyjev. Zároveň se pořádaného kurzu účastnili také psychologové a kněží z Východní Ukrajiny, tedy oblasti největšího napětí.

„Současná situace na Ukrajině doslova mění lidi. Prožívají obrovské stresy z nejistoty. My si to ani tak neuvědomujeme, ale oni jsou v opravdové válce, kde umírají lidé a kde jsou dnes opravdoví mučedníci, kde mladí muži rukující do armády jsou ihned dislokováni do východních oblastí.“ komentoval situaci po návratu z Ukrajiny ředitel ACHO Václav Keprt a potvrdil tak potřebnost této pomoci. „Pohraničníci jsou vyzbrojení samopaly, jsou vidět billboardy „smrt okupantům“. Lidé sledují zprávy a je vidět,
v jakém jsou napětí. V nemocnici nám řekli, že přibylo infarktů a psychických problémů.“ dodal.

Psychosociální týmy nejsou zaměřeny pouze na psychickou podporu. Jednotlivé případy jsou individuálně posuzovány a klientům pak odborníci pomáhají hledat cesty, jak se z nouzového stavu dostat. Je-li to možné, je tato následná pomoc ihned provázána s partnerskými organizacemi.

Výše uvedené projekty podpořilo Ministerstvo zahraničí ČR částkou 1,5 mil. Kč. Charita ČR se pak podílí částkou 250 tis. z prostředků veřejné sbírky na Pomoc Ukrajině.

Veřejnou sbírku Charity ČR lidé zatím podpořili celkovou částkou 1 160 338 Kč. Sbírka pokračuje a lze ji podpořit odeslání daru na sbírkový účet 55660022/0800 vedený u České spořitelny, variabilní symbol 104. Stejně tak je možné tuto sbírku podpořit odesláním DMS UKRAJINA na číslo 87 777 (Cena jedné DMS je 30 Kč. Z této částky Charita ČR obdrží 28,50 Kč. Službu DMS provozuje Fórum dárců. Technicky zajišťuje ATS Praha.)

Zároveň jsou také v sídle Arcidiecézní charity Olomouc na Křížkovského ul. 6. k dispozici sběrací listiny. Charita tak nabízí veřejnosti v Olomouci, aby do sbírky mohla přispět i v hotovosti.

Tisková zpráva:
Marek Navrátil, tiskové odd. ACHO, tel: 739 52 62 78