Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Předčasně narozených dětí stále přibývá. Riziková jsou vícečetná těhotenství a vyšší věk matek.

Kristynka Vykoukalová a prvni setkani s mamouOlomouc, 12. května 2014 – V pořadí již čtvrtou Párty s Nedoklubkem, tedy setkání rodin s předčasně narozenými dětmi, pořádá ve čtvrtek 15. května 2014 od 16.00 do 18.00 hodin v Rodinném centru Heřmánek občanské sdružení Nedoklubko ve spolupráci s RC Heřmánek a Centrem pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty.

Pořadatelé srdečně zvou na setkání všechny rodiče, jichž se toto téma týká a kteří zde mohou vzájemně sdílet své strasti i radosti a také se setkat s lékaři a sestřičkami z Fakultní nemocnice Olomouc a z Nemocnice Prostějov. „Je příjemné podělit se o zážitky spojené s předčasným porodem, který se přeci jen dost liší od normálního porodu v termínu, s někým, kdo moc dobře ví, co jste prožili,“ říká Lenka Vykoukalová, maminka předčasně narozených dvojčat, která si rozhodně letošní Párty s Nedoklubkem nenechá ujít. Její pětileté dcery jsou dnes zdravé, ale Lenka stěží zapomene, jaké to je nemoci si hned po porodu pochovat svoje dítě, odnést si ho hned z porodnice domů a potom několik měsíců nebo let chodit na různá vyšetření.

„Nebyla jsem na porod vůbec připravena, všechno se seběhlo tak rychle. Psychicky jsem těžce nesla, že jsem ihned po císařském řezu byla umístěna na JIP a dcerku dlouhých pět dní neviděla. Vůbec jsem netušila, co se děje a jak to vše dopadne. Chyběly mi informace a ničil mě strach a bezmoc,“ vzpomíná Táňa Klimešová, maminka předčasně narozené dcery, dnes tříleté. Tehdy jí laktační poradkyně představila Nedoklubko a jeho projekt Mámy pro mámy. „Po návratu z porodnice jsem se slzou v oku pročítala podobné příběhy miminek, které neměly lehký start do života. Jsem moc ráda, že tento projekt existuje a sdružuje maminky s podobnými osudy.“

Přitom předčasně narozených dětí přibývá a během posledních 10 let stoupl jejich počet z 6 procent na 8,3 procent. Podle Lumíra Kantora, primáře Novorozeneckého oddělení  FN Olomouc je důvodem zvyšující se věk žen a vícečetná těhotenství: „Výrazně přibylo maminek ve věku 35 let a více. U vícečetných těhotenství se sice podařilo domluvit určitá omezení ve vztahu k metodám umělého oplodnění, ale přesto je jich stále výrazně víc než před érou IVF,“ vysvětluje Kantor, který považuje podobná rodičovská setkání za důležitou zpětnou vazbu pro lékaře i sestry, již se tak mohou znovu setkat se „svými“ dětmi.

A jak může rodičům předčasně narozených dětí pomoci okolí? „Pro rodiče je důležitý pocit, že to zvládnou a že mohou důvěřovat svému okolí včetně nás, zdravotníků. Je pro ně podstatná láska k dítěti a partnerovi, pocit spokojenosti a aktivní obrana proti strachu,“ říká MUDr. Lumír Kantor. Okolí tedy může nejvíc pomoci otevřeným srdcem, pochopením, vytvářením jistoty a slušným chováním.

Proto se také pořadatelé obracejí na účastníky s prosbou o poskytnutí rodinných fotek. Chtějí vytvořit nástěnku, která by sloužila jako povzbuzení pro budoucí rodiče předčasně narozených dětí. „Stačí položit vedle sebe fotografie miminka v inkubátoru a téhož dítěte dnes a vidíte, co dokáže lékařská péče, láska rodičů a příroda,“ říká Zuzana Staroštíková z Centra pro dvojčata a vícerčata. „Když kromě fotografií rodiče uvedou informaci o délce těhotenství a datu narození a připojí povzbuzující větu, mohou tak ostatním poskytnout obrovskou podporu.“

Kontakt:
Zuzana Staroštíková
manažerka Centra pro rodiny s dvojčaty
tel: +420 739 428 048 
Email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript  

O Nedoklubku, o. s .
Občanské sdružení Nedoklubko vzniklo v roce 2002 jako nezisková organizace s hlavním cílem poskytování přímé pomoci rodičům předčasně narozených dětí. Kromě webu Nedoklubko.cz jim zprostředkuje laické poradenství, podporuje je prostřednctvím dárků a příběhů v rámci projektu Mámy pro mámy, vydává trmatické brožury a letáky a pořádá rodičovská setkání. Kromě toho rovněž propojuje svět rodičů se světem odborníků, informuje veřejnost o problematice předčasného porodu a usiluje o zlepšení péče o nedonošené děti a jejich rodiny. Více o konkrétních aktivitách najdete na www.nedoklubko.cz.