Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Humanitární sbírka - jaro 2014

sbirka 2014 jaroZbavit se starých, nepotřebných či okoukaných věcí bude možné i letos na jaře. Charita Zábřeh společně s městy Zábřeh a Mohelnice pořádá od 3. do 5. dubna 2014 tradiční humanitární sbírku šatstva, obuvi a domácích potřeb.

Na sběrná místa bude možné přinést letní a zimní oblečení, obuv, ložní prádlo, deky, polštáře, přikrývky, látky, ručníky a domácí potřeby. Sbírat se bude: v Zábřehu v objektu bývalého skladu Českých drah na Olomoucké ulici (u nádraží za odbočkou k firmě Hevos) a v Mohelnici budou organizátoři skládat přinesené věci přímo do přistaveného dodávkového auta Charity na Náměstí Svobody poblíž Mohelnického kulturního centra. Obě místa budou otevřena od čtvrtku do pátku vždy v době od 9 do 17 hodin a v sobotu dopoledne od 9 do 12 hodin.

Sbírka si také tradičně zachovává sociální rozměr. Na její zajišťování se budou opět podílet dobrovolníci, které Charita ve výkonu dobrovolnické služby organizuje. Protože Charita letos věci ze sbírky více využije pro doplnění svého sociálního šatníku a skladu, bude činnost dobrovolníků zahrnovat i třídění doneseného materiálu dle sortimentu a použitelnosti pro sociálně znevýhodněné a lidi v nouzi na našem území. Těmto lidem je určena konkrétní a praktická pomoc charitního střediska Naděje, které řeší jejich situaci komplexně vícerými nástroji pomoci – mimo jiné ošacením, potravinovou pomocí, vybavením domácnosti, nouzovým noclehem, možností hygieny. Věci, které ze sbírky nebudou pro tyto účely upotřebitelné, budou předány k dalšímu průmyslovému zpracování nebo ekologické likvidaci.

Protože provozní náklady spojené s konáním sbírky (pronájem zázemí, doprava dodávkovým autem, obalový materiál) představují zhruba 1 Kč na 1kg odevzdaného materiálu, prosí organizátoři o tento příspěvek dárce. Přispět lze do zapečetěné pokladničky umístěné na sběrných místech Charity.

Kromě hmatatelné praktické pomoci lidem v nouzi, je sbírka také vhodnou příležitostí jak v naší oblasti částečně vyřešit ekologickou likvidaci šatstva a látek, které by jinak skončily v komunálním odpadu a zatěžovaly naše životní prostředí.

Ludmila Macáková, koordinátorka materiální sbírky, tel: 736 529 295

Jana Skalická, propagace, tel. 736 509 431