Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Výtěžek benefičního plesu pomůže seniorům i nemocným

1402 Charita 2Kdo v pátek 7. února 2014 oželel zahájení olympijských her a přišel do zábřežského Katolického domu na benefiční, v pořadí již čtrnáctý ples Charity Zábřeh, nejenže se dobře pobavil, ale také podpořil dobrou věc. Z výtěžku plesu totiž Charita pořídí zdravotní a kompenzační pomůcky pro seniory, nemocné a lidi s postižením. Navázala tak na své předchozí záměry, kdy výtěžek plesu využívala pro vlastní činnost (např. z loňského se pořizovala otočná sedačka do auta pro snadnější přepravu lidí se sníženou schopností pohybu, v roce 2011 nerezové jídlonosiče v termoobalu, v roce 2007 nová plastová okna pro centrum denních služeb Oáza), nebo v reakci na dění ve světě na zahraniční pomoc (2010 – pomoc Haiti po ničivém zemětřesení, 2005 – pomoc Indonésii po ničivé vlně tsunami, 2004 – příspěvek ugandskému chlapci na studia v rámci projektu Adopce na dálku).

Společenský večer letos již tradičně nabídl dobrou kuchyni, hudbu i doprovodný program, v němž zaujala výuka valentýnského tance i vystoupení mladých tanečníků z Klubu sportovního tance NEXT Šumperk. Návštěvníci si z plesu mohli odnést partnerskou fotografii od profesionálky, ale také zajímavou cenu z tomboly. Kdo neměl štěstí v přímé výhře, určitě si vybral drobnost z charitního blešáku. Hlavní cenu, poutní zájezd do Izraele od zábřežské cestovní agentury, si z velké tomboly odnesla šťastná výherkyně chvilku před půlnocí.

Samotná účast byla sice o něco nižší než v loňském roce, podpořit pořadatele přišlo nakonec 168 platících návštěvníků, na útratě pro dobrou věc však nikdo nešetřil. Po sečtení výnosů a odečtení nákladů zůstal velmi pěkný zisk 53 tisíc korun a to i díky řadě finančních nebo materiálních darů, které regionální firmy věnovali ve prospěch konání benefice.

Uvedenou částku se již v prosinci 2013 zavázala zdvojnásobit pražská Nadace Divoké husy, která podporuje snahy o samofinancování neziskových organizací, formou příspěvku na jejich benefiční akce. Naposledy podpořila benefici zábřežské Charity v roce 2010, kdy se na humanitární pomoc Haiti po zemětřesení odesílalo rekordních 113.656 Kč.

„Děkujeme všem návštěvníkům plesu za účast i podporu. Také těm, kteří se spolupodíleli na přípravě, organizaci i průběhu celého večera, a také všem sponzorům a dárcům, kteří věnovali ceny do tomboly, podíleli se na občerstvení nebo darovali prostředky na výtěžek plesu. Především ale děkujeme Nadaci Divoké husy za její rozhodnutí naši akci podpořit,“ poděkovala na závěr Jana Skalická ze zábřežské Charity.