Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Občanská poradna Charity Zábřeh pomáhá řešit dluhy i před Vánocemi

Ve stále větší oblibě jsou v posledních letech nákupy dárků na dluh. Bohužel důsledky, které s sebou toto mnohdy neuvážené zadlužení přináší, se dostavují později.

Předejít takovému zadlužování či případně řešit již vzniklé problémy s dluhy souvisejícími je cílem projektu „Ven z dluhové pasti“ realizovaného Občanskou poradnou Charity Zábřeh a finančně podpořeného Olomoucký krajem. Projekt se zaměřuje na lidi ohrožené dluhy,  což jsou zejména lidé nižší, a v poslední době také střední, příjmové skupiny a osoby důchodového věku, ale nezapomíná preventivně působit ani na žáky a studenty škol. „Ve své praxi se prakticky denně setkávám s případy, kdy lidé spadnou do dluhové pasti a neví si  rady se splácením nevýhodných půjček,“ přiblížila trend posledních let vedoucí Občanské poradny Monika Hanušová.

 

Cílem projektu je nabídnout podporu a pomoc lidem z mikroregionu Zábřežska a Mohelnicka při řešení finančních problémů a zadluženosti, a to formou  odborného sociálního a dluhového poradenství a přednáškovou činností naopak posílit prevenci a finanční gramotnost. První přednášku uskutečnila vedoucí poradny v závěru listopadu pro pracovníky v sociálních službách z Domova pro matky s dětmi Zábřeh, Azylového domu a Penzionu pro seniory Zábřeh a Hněvkov. Lidem, kteří již problémy se zadlužením řeší, poskytuje  poradenství a pomáhá sepsat návrhy na oddlužení v kanceláři v Zábřehu (Farní 1) a Mohelnici (Zámecká 11).

„Jen v loňském roce jsme poskytli poradenství při sepsání 85 návrhů na oddlužení, což je dvakrát více než v roce 2011 a dokonce čtyřikrát více než v roce 2010,“ objasnila důvody realizace projektu Monika Hanušová. Občanská poradna Charity Zábřeh poskytuje jako  jediná v regionu dluhové poradenství bezplatně. Kromě řešení dluhové problematiky se zaměřuje také na poradenství sociální, rodinné, osobní a pracovní. „I přes tuto nabízenou škálu, je dluhové poradenství nejčastější oblastí pomoci vyhledávanou návštěvníky poradny,“ zakončila Monika Hanušová.

Jana Skalická, propagace, tel: 736 509 431, email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript