Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Projekt na podporu zahájení a rozvoje podnikání „Od kočárku k podnikání“ má první úspěšné absolventky.

IMG 7619Prezenční část vzdělávání v rámci projektu „Od kočárku k podnikání“ ukončila první skupina žen z Olomouckého kraje, které plánují založit si vlastní podnikání. V Rodinném centru Heřmánek seúčastnice programu pod vedením zkušené koučky zdokonalovaly v komunikačních dovednostech, učily se pracovat se stresem, odstraňovat vnitřní bariéry a posilovat sebedůvěru.

„Ženy po rodičovské dovolené a ženy v předdůchodovém věku, jimž je projekt určen, se na trhu práce nacházejí ve velmi obtížné situaci. Proto jsme rádi, že jsme se mohli zapojit do aktivity, která jim pomáhá postavit se na vlastní nohy a splnit si svůj sen,“ řekla PhDr. Petra Tenglerová, ředitelka RC Heřmánek.

Anna Lasovská (52), sólo matka tří dětí z Uničova a jedna z účastnic kurzu získané zkušenosti velmi oceňuje: „Musela jsem ze zdravotních důvodů opustit práci v sociální oblasti a nyní jsem v evidenci úřadu práce. Plánuji však založit si vlastní živnost kreativního strojového šití a také chci poskytovat masáže pohybového aparátu.“ Účast v tomto projektu Anně Lasovké pomohla nejen si ujasnit, v jakém oboru chce pracovat a čeho by ráda v podnikání dosáhla, ale také, kolik času chce věnovat podnikání a kolik rodině a svým koníčkům. Projekt totiž klade velký důraz na to, aby bylo podnikání bylo udržitelné a v souladu s jejich osobním zaměřením a životními rolemi.

Budoucí podnikatelky se pod vedením odborných lektorů dozvěděly, jaké osobnostní předpoklady jsou důležité pro podnikání a také jak postupovat při založení firmy. Získaly základní povědomí marketingu, využití ICT technologií v podnikatelské praxi a o živnostenském, pracovním a obchodním právu. Sestavily si svůj vlastní podnikatelský plán a mohou dále využít mentoring, tedy pracovat pod vedením zkušeného podnikatele nebo podnikatelky.

Jak ale vyplývá ze zkušeností účastníků, minimálně stejně důležitou roli jako získání nových poznatků hraje i možnost sdílet své představy a zkušenosti s ostatními účastníky. „Zvažuji vlastní podnikání a odezva a reakce lektorů i ostatních účastníků pro mě byly velmi důležité. Moje původní představy se díky možnosti konfrontace s ostatními spojily ve smysluplný celek,“ řekla Markéta Hanusová (36), sólo matka dvou dětí z Daskabátu.

Kontakt:
Petra Tenglerová
Tel: 604 339 220,
E-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

O projektu:Hlavním cílem je umožnit ženám v Olomouckém kraji založit si vlastní podnikání, které bude udržitelné a v souladu s jejich osobním zaměřením a životními rolemi. Projekt je určen ženám vracejícím se po rodičovské dovolené nebo pečující o závislého člena rodiny na trh práce a dále pro ženy starší 50 let. Je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Více na www.odkocarkukpodnikani.cz.

O RC Heřmánek:RC Heřmánek je rodinné a komunitní centrum, nabízející služby a poradenství zaměřené na těhotenství, rodičovství, výchovu dětí a slaďování osobního, profesního a rodinného života. Poskytuje prostor pro vzájemnou pomoc a předávání zkušeností, společenství a jsme otevřeni všem generacím. Připravuje programy v oblasti podpory hodnot rodiny, zdraví a ochrany životního prostředí.