Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

OLOMOUCKÉ DRAMACENTRUM SPOUŠTÍ KAMPAŇ „JEN ZNALOSTI NESTAČÍ…“

Plakat benefice 2013čalo to tak jednoduše, všichni to známe… Petr býval docela normální kluk, který se chtěl hlásit na gymnázium a který nikdy neměl nouzi o kamarády. S rodiči byl v pohodě. Ale postupně si kluci ve fotbale začali všímat, že už s Petrem není taková sranda – každou chvíli trávil s mobilem v ruce. Když si toho trenér všiml, dal mu na výběr.

A Petr si vybral.

Od té doby se uzavřel do sebe a do virtuálního světa. Skoro nespal, školu přestával zvládat, na přijímačky kašlal. Rodiče doufali, že ho počítač časem omrzí a všechno bude zase jako dřív. Snažili se k němu najít cestu, ale cítili se čím dál bezmocnější… Petr se jim rychle vzdaloval, stával se z něj někdo jiný. Zoufale si přáli, aby nezůstal úplně sám…

Příběh Petra může být příběhem spousty dalších dětí a dospívajících v našem okolí. Přitom stačí ukázat jim, že lze žít jinak. „Jen znalosti nestačí…,“ tak zní název nové kampaně olomouckého Sdružení D. K příležitosti jejího spuštění pořádá Sdružení D 26. listopadu v 19 hodin ve Václavkově sále Vlastivědného muzea v Olomouci benefiční večer. Její výtěžek půjde na podporu provozu a činnosti Dramacentra, kulturně-vzdělávacího prostoru, který navštěvují školní kolektivy z Olomouce a blízkého okolí a který letos oslaví rok své existence.

Na benefici vystoupí královehradecké Divadlo DNO se svou úspěšnou inscenací Jsem Fagi. „Fagi je třináctiletá holčička ze stejnojmenného komiksu a myslíme si, že má mnoho co říct. Věříme, že diváky královsky pobaví,“ uvedla Zuzana Zapletalová, PR manažerka Sdružení D.

Benefiční večer má představit kampaň „Jen znalosti nestačí…“, k jejímž hlavním argumentům se ředitel Sdružení D Pavel Němeček vyjádřil takto: „Cítíme, že je nutné vyvážit rostoucí tendence virtuálního světa a virtuálních vztahů. Vytrácí se komunikace tváří v tvář, sdělit emoce či pocity je pro dnešní děti čím dál těžší, stejně jako vcítit se do emocí druhého.“ Rozpínající se virtuální svět ale není jediným problémem, se kterým se dnešní děti podle Němečka musí potýkat – zahlcení informacemi, média plná násilí a agrese, místo skutečných lidských vzorů jen celebrity ploché televizní zábavy, které se rychle objeví a ještě rychleji mizí…

Sdružení D ale nabízí alternativu – programy v Dramacentru i na školách v celém Olomouckém kraji zaměřené na osobnostní rozvoj, prevenci rizikového chování (užívání drogových látek, šikana, rasismus, kriminalita…), adaptační programy pro nové kolektivy.

Programy v Dramacentru se snaží podporovat v dětech získávání zkušeností a dovedností přirozenou formou – skrze příběh vrstevníka. Modelové situace si účastníci prožijí ve strukturovaném dramatu a jsou tak nenásilnou formou nuceni řešit problémy hlavního hrdiny. Setkání tváří v tvář s krizovými momenty konkrétního jim blízkého příběhu je vede k tomu uvědomit si či formulovat vlastní názor, získávat zkušenosti.

Sdružení D poskytuje péči v oblasti primární prevence a osobnostního rozvoje v Olomouckém kraji nepřetržitě od roku 2000. Za tak dlouhou dobu se stalo uznávanou organizací, na kterou se pedagogové rádi a pravidelně obracejí. Cílovou skupinou prožitkových programů Sdružení D jsou děti od mateřských školek, přes oba stupně ZŠ, až po dospívající na středních školách či učilištích.