Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Studenti na stážích jsou v P-centru vítáni

„Během praxe v P-centru jsem měla možnost nahlédnout na drogovou problematiku z mnoha úhlů pohledu. Mohla jsem se zúčastnit programu doléčovacího centra, kde jsem viděla, jak klienti plánují svou novou budoucnost a bylo možné s nimi i neformálně pohovořit o jejich životních příbězích. Ale nechyběla ani důkladná návštěva centra primární prevence či pozorování veškerého dění ze „žurnálu“. Navíc jsem se setkala s velmi přátelským a otevřeným přístupem ze strany všech zaměstnanců, který není takovou samozřejmostí, jak by se mohlo zdát. Za týden pozorování jsem měla pocit, že v P-centru panuje vřelá a optimistická atmosféra, navzdory problematice, kterou se zařízení zabývá (či možná právě proto).“ Tohle jsou slova studentky Kristýny Baumové, která v P-centru absolvovala stáž na jaře v roce 2013.

P-centrum nejčastěji spolupracuje s Univerzitou Palackého (Filozofická fakulta, Pedagogická fakulta) a s Vyšší odbornou školou sociální – Caritas. Ročně u nás absolvuje stáž kolem 10 studentů na souvislou týdenní nebo dvoutýdenní stáž a 10 studentů na prohlídku zařízení. Studenti mají možnost nahlédnout do kuchyně P-centra např. se mohou podívat se na přímou práci s dětskými kolektivy na Centru primární prevence, účastnit se ranních skupin na Doléčovacím centru, pomoct v Galerii U Mloka, popovídat si se zaměstnanci a díky tomuto se podívat na danou problematiku nejen přes doporučenou literaturu, ale očima odborníků s dlouholetou praxí. Za zmínku také stojí spolupráce s Katedrou psychologie UP Olomouc, se kterou spolupracujeme na EU projektu PAPSAV, díky němuž dochází ke zkvalitnění stáží.

Koordinátorka stáží P-centra Eva Červenková