Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Materiální sbírka – podzim 2012

Celkem třináct tun materiálu se vysbíralo při podzimní materiální sbírce, kterou od 10. do 12. října již po čtrnácté s Městem Zábřeh a po jedenácté s Městem Mohelnice pro Diakonii Broumov pořádala Charita Zábřeh.

Do sobotního poledne přiváželi lidé na obě sběrná místa nejčastěji pánské a dámské ošacení i boty. Sešlo se také množství dětského oblečení, lůžkovin, ručníků, přikrývek a hraček. Společně s těmito věcmi sbírala Charita také nepotřebné elektrospotřebiče. Z mikrovlnek, vařičů, praček, rádií, televizí, ledniček, rychlovarných konvic, počítačů a ostatních zařízení pak po odborném přezkoušení vybere funkční, kterými dovybaví svůj sociální sklad a zbývající odevzdá k ekologické likvidaci. „Funkční elektrospotřebiče budou ze sociálního skladu nabídnuty lidem, kteří si nemohou nákup nového dovolit,“ ocenila smysluplnost ekologického chování dárců koordinátorka sbírky Ludmila Macáková.

 

Vysbíraného materiálu však bylo proti předchozím sbírkám daleko méně. „Podzimní sbírky bývají tradičně slabší. Letní oblečení, které se nejčastěji odevzdává, je méně objemné. Na druhou stranu také v našem regionu přibylo více kontejnerů na textil, takže lidé mohou své šatníky probírat i v průběhu roku,“ vysvětlila Ludmila Macáková.

Hladký průběh sbírky zajišťovalo 18 dobrovolníků Charity – převážně lidí v hmotné nouzi, kteří společně odpracovali 166 hodin. „Lidé vnímali i naši prosbu o poskytnutí finančního příspěvku na pokrytí režijních nákladů sbírky ve výši 1Kč za 1kg věcí, za což jim děkujeme.“ V zapečetěných pokladničkách se sešlo celkem 2.637 Kč (v Zábřehu 2.247 Kč a v Mohelnici 390 Kč). Ze získaných prostředků uhradí Charita např. pohonné hmoty do vozidla převážejícího materiál z Mohelnice, nájem části nákladního skladiště na zábřežské železniční stanici, občerstvení pro zapojené dobrovolníky.

„Chceme poděkovat všem dárcům za jejich štědrost, dobrovolníkům za jejich čas, nasazení i bezproblémové zvládnutí celé akce. V neposlední řadě naše vděčnost patří vedení měst Zábřeha a Mohelnice za to, že nacházíme podporu pro podobné humanitární i ekologicky účelné aktivity. Těší nás také zájem města Loštice, které se k námi pořádané sbírce připojilo,“ uzavřela Ludmila Macáková. Další pokračování této akce Charita Zábřeh připravuje na jaro 2014.

Ludmila Macáková, koordinátorka Dobrovolnického centra Charity Zábřeh, tel: 736 529 295