Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Venkov Olomouckého kraje bojuje o 3,5 miliardy pro novou sedmiletku evropských dotací

konference-venkov-2013Venkov Olomouckého kraje bojuje o 3,5 miliardy korun, které by mohl investovat do projektů obcí v následujícím sedmiletém plánovacím období Evropské unie 2014-2020.

„Jen v Olomouckém kraji v letech 2007-2013 podpořily MAS více než tisíc projektů za 400 milionů korun. V budoucím období by se jich mělo týkat desetinásobně více,“ řekl místopředseda Krajského sdružení Národní sítě MAS v Olomouckém kraji a starosta Veselíčka na Lipensku Tomáš Šulák. Uvedl, že místní akční skupiny tak budou řešit nejen již zmíněný Program rozvoje venkova, ale i další dotační fondy. Například Integrovaný regionální operační program (IROP) nahradí dosavadní ROPy a místo politicky řízených regionálních rad (např. Střední Morava – Olomoucký a Zlínský kraj) by měly být implementační strukturou pro výběr projektů právě místní akční skupiny. V Olomouckém kraji jich v současné době působí 16 a dvě mají přesah z jiných krajů.

Mezi tzv. integrované nástroje budou v letech 2014-2020 patřit kromě komunitně vedeného místního rozvoje (současná dohoda je 50 miliard) také integrované teritoriální investice (ITI) pro velké aglomerace definované Strategií regionálního rozvoje ČR (60 miliard), 100 miliard korun v rámci ITI všech krajů a 40 miliard v rámci integrovaných plánů rozvoje území (IPRÚ) pro města nad 25 tisíc obyvatel a přilehlé oblasti.

„Zařazení středomoravské aglomerace do ITI určitě podporujeme, nicméně je potřeba vnímat stejně silně, že Olomoucký kraj tvoří dalších 395 venkovských obcí
a menších měst, které bojují o své peníze pro rozvoj prostřednictvím MAS,“ uvedl Šulák s tím, že tato podpora je reálnější než zařazení středomoravské aglomerace do ITI. (Do ITI ani CLLD se ovšem nevejde pouze město Šumperk, které má více než 25 tisíc obyvatel a nemůže tak být součástí žádné MAS.)

O budoucích dotacích pro regiony jednaly ve dnech 1. – 3. října více než čtyři stovky účastníků Národní konference VENKOV 2013 v Hranicích v Olomouckém kraji, aby zabojovaly o větší vliv obcí v politice venkova a promluvily do rozdělování evropských dotací v příštím plánovacím období Evropské unie 2014-2020 pro český a moravský venkov.