Svátek má Cyril a Metoděj
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Arcidiecézní charita Olomouc spolupořádá humanitární kongres

(Olomouc) Mezinárodní humanitární kongres za účasti předních světových odborníků začne v pátek 11. října 2013 v Regionálním centru Olomouc. Jeho tématem je: humanitární pomoc - nezávislost v ohrožení? Program obsahuje několik panelových diskusí a filmový večer. Humanitární kongres je mezinárodní platformou pro výměnu zkušeností, informací a nápadů, které se týkají humanitární pomoci. Organizátoři kongresu mají snahu zvýšit povědomí o oblasti humanitární pomoci zejména mezi studenty, otevřen je ale také pro širokou veřejnost. Na jeho pořádání se podílí skupina největších nevládních organizací v ČR, které působí v oblasti humanitární pomoci v zahraničí.

"Jedním z lákadel kongresu bude mimořádně kvalitně obsazená diskuze k aktuální situaci v Sýrii" řekl Pavel Gruber, ředitel české pobočky organizace Lékaři bez hranic. "Věřím, že vzhledem k diskutovaným tématům a k hostům, kteří se kongresu zúčastní, se nám podaří překonat velmi kvalitní první ročník a srdečně Vás všechny zvu".

Na letošní humanitární kongres v Olomouci přijala pozvání pestrá paleta osobností odlišných oborů z různých koutů světa. Patří mezi ně samozřejmě zástupci humanitárních organizací, a to jak z domácích, tak i z velkých zahraničních nevládních neziskových organizací působících v oblasti humanitární pomoci. Chybět nebudou ani zástupci ministerstev a donorů. Svoji účast potvrdili také odborníci z univerzitního výzkumu a vzdělávání, fundraiser, zástupci médií i firemního sektoru a techničtí pracovníci zabývající se využitím nejmodernějších technologií v praxi humanitárního pracovníka.

Pojícím prvkem celého kongresu se prolíná téma nezávislosti humanitární pomoci. Tato nezávislost je ohrožována na několika úrovních. Od nezávislosti na finančních dárcích, přes nerovnou distribuci v místě humanitární pomoci, až po vázání humanitární pomoci na zahraničně politické zájmy, zájmy armády a zájmy médií, která komunikují s veřejností a "tlumočí" její přání.

Tématem je také rozdílný přístup k okamžitým a pomalu se rozvíjejícím katastrofám, využití nových technologií v humanitární práci, vývoj humanitární pomoci v evropském kontextu atd.

Po skončení oficiálního programu Humanitárního kongresu bude následovat doprovodný program - Filmový večer na téma Humanitární pomoci – během kterého budou promítnuty čtyři filmy spojené s tématem Humanitární pomoci. Film Acces To The Danger Zone bude mít v Olomouci českou předpremiéru.

Mezinárodní Humanitární kongres pořádá už podruhé skupina největších nevládních organizací v ČR, které působí v oblasti humanitární pomoci v zahraničí – např. ADRA, Člověk v tísni, Lékaři bez hranic, Charita ČR, Český Červený kříž atd. Na organizaci se podílí také Cyrilometodějská teologická fakulta a CARITAS – Vyšší odborná škola sociální Olomouc a Arcidiecézní charita Olomouc.

Zúčastnit se může každý, kdo má zájem dozvědět se více o humanitární pomoci. Přihlášky a podmínky přihlášení jsou k dispozici na www.humanitarnikongres.cz .

Podrobné informace k programu, přednášejícím a pořádajícím organizacím můžete nalézt níže nebo na www.humanitarnikongres.cz

Podrobnější informace:
Vladimír Kučera, koordinátor kongresu
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
tel: +420 777 842 869