Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Legislativa NNO

Neziskovky protestují proti dělení na lepší a horší. Ministr Pelikán zákon zřejmě ještě zmírní

Autor: Administrator. Středa 12. dubna 2017.

c994ef613cc4b6cda4eb7a453366 r16-9 w640 h360 g8b02e09efb7311e6bc0e002590604f2eZákon, který by mohl způsobit problémy mnohým neziskovým organizacím, zřejmě změní svou podobu. Z návrhu, který je ve sněmovně, vyplývá, že by neziskové organizace byly rozdělené do vyšší a nižší kategorie, protože jen některé by měly šanci získat status veřejné prospěšnosti. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který jej má na starosti, se setkal se zástupci neziskovek a přislíbil jim pomoc.

Konečné slovo ale budou mít poslanci, kteří už změnu zákona mají na stole. Zástupci mnoha neziskovek napsali nedávno dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, ve kterém ho žádali, aby zákon v navrhované podobě nebyl schválený.

Celý článek na webu Aktualne.cz - ZDE / Foto: Jakub Plíhal, aktualne.cz

 

Zákon o veřejné prospěšnosti je zbytečný, říká neziskový sektor

Autor: Administrator. Pátek 24. března 2017.

Read moreZa zbytečný označili představitelé neziskového sektoru na dnešním zasedání sněmovního ústavně-právního výboru návrh zákona o veřejné prospěšnosti. Nic kladného podle nich nestátním organizacím nepřinese, pouze zvýší administrativu. Naopak podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) se ministerstvo snažilo o to, aby postavení veřejné prospěšnosti poskytovalo určité záruky a aby nebylo příliš zatěžující. Výbor projednávání předlohy přerušil, vrátí se k ní v polovině dubna.

"Pro neziskovky je to administrativní zátěž, která nepotvrdí to, že jsou spolehlivé," prohlásil tajemník Asociace veřejně prospěšných organizací Aleš Mrázek. Rovněž podle předsedy České rady dětí a mládeže Aleše Sedláčka by zákon přinesl jen byrokracii a k transparentnosti nepřispěje. Poukazoval navíc na to, že úřady začnou vyžadovat přiznání postavení veřejné prospěšnosti jako podmínku pro vstup organizací do dotačních řízení.

celý článek

 

Ještě k nové povinnosti NNO zveřejňovat výroční zprávu

Autor: Hynek Pečinka. Pondělí 21. března 2016.

paragrafy3Vážení zástupci našich členských organizací, reagujeme na Vaše dotazy týkající se informace, kterou jsme nedávno publikovali, tj. že je zde nová povinnost pro neziskové organizace zveřejňovat výroční zprávu a některé účetní dokumenty ve sbírce listin, kterou o organizaci vede rejstříkový soud. Níže najdete odkaz na stručné shrnutí a dokumenty, které vám pomohou povinnost splnit.

Připomínáme, že povinnost se týká už výroční zprávy a účetní závěrky za rok 2014, které je třeba rejstříkovému soudu doručit do 31. 3. 2016.

zipzverejnovani_vyrocni_zpravy.zip

   

Novela zákona o účetnictví přinesla nové povinnosti všem neziskovkám

Autor: Hynek Pečinka. Čtvrtek 10. března 2016.

Read moreDo konce roku 2015 spolky neměly zákonnou povinnost vytvářet výroční zprávu ani ji někde zveřejňovat. Stejně tak nemusely zveřejňovat ani účetní závěrku. Dne 1. ledna 2016 však nabyla účinnosti novela zákona o účetnictví (zákon č. 563/1991 Sb.), která v této oblasti přináší určité změny. Musí ponovu spolek vytvářet výroční zprávu? A musí ji někde zveřejňovat? Musí zveřejňovat účetní závěrku? A pokud ano, jak tyto dokumenty zveřejnit?

celý článek

 

ŘÍZENÍ O VYSLOVENÍ NEPLATNOSTI ROZHODNUTÍ ORGÁNU SPOLKU

Autor: Administrator. Středa 11. listopadu 2015.

paragrafy1Dřívějším občanským sdružením, dnes spolkům, přinesl rok 2014 mnoho významných změn. Tu nejvýraznější představuje zrušení zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů (dále také jen „zákon o sdružování občanů“). Právní poměry spolků se nově řídí zejména zákonem č. 89/2012 Sb., občanským zákoníkem (dále také jen „občanský zákoník“), který, byť je z velké části dispozitivní povahy, upravuje právní poměry spolků mnohem podrobněji, než tomu bylo v zákoně o sdružování občanů.

Další významnou změnou je evidence spolků, kterou dříve vedlo Ministerstvo vnitra, zatímco dnes jsou evidovány příslušnými rejstříkovými soudy ve spolkovém rejstříku, tedy veřejném rejstříku ve smyslu zákona č. 304/2013 Sb., o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob. Výše uvedené změny se týkají především „běžného“ života spolku.

Významné změny nicméně nastaly také v méně častých a méně vítaných aspektech života spolku, a to v řízení o vyslovení neplatnosti rozhodnutí orgánu spolku. Některými těmito „procesními“ změnami se bude zabývat tento článek.

   

Strana 5 z 9