Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Novinky z Olomoucké sekce UNO - září 2010

Proběhlo první Přátelské setkání

 

Ve čtvrtek 16. září se zástupci z poloviny členských organizací Olomoucké sekce UNO sešli na téměř tříhodinovém "Přátelském setkání", které jsme uspořádali v prostorách Oblastní unie neslyšících. Setkání bylo podle ohlasů zúčastněných opravdu milé a přínosné. Vypadá to, že se spolupráce v rámci sekce dobře rozjíždí.

 

Během podvečera představili jednotliví přítomní zástupci krátce činnost svých organizací a jejich aktuální aktivity, úspěchy a problémy. Pomocnice NNO pro Olomoucko Milada Šnajdrová prezentovala svoji nabídku pro neziskovky, místopředsedkyně UNO Marcela Vystrčilová informovala neziskovky o aktuálně vyhlášených grantových programech. Předseda sekce Zdeněk Beil podal zprávu o činnosti předsednictva za poslední půlrok a všichni ocenili přínosný multimediální příspěvek člena předsednictva Vlastimila Otta na téma "Jak o své organizaci dávat lépe vědět". Ten pak společně s dalším členem předsednictva Hynkem Pečinkou zhodnotil dosavadní data získaná z dotazníku potřeb členů.

 

Přítomní zástupci organizací sdružených v Olomoucké sekci se také vzájemně pozvali na své zajímavé akce, společnou akcí sekce je debata s leadry olomouckých komunálních voleb "Předvolební kotlík" ve čtvrtek 23. září. Toto Přátelské setkání nebylo jediné, určitě si ho (snad i v rozšířené sestavě) zopakujeme buď před Vánocemi, nebo aspoň do jara.

 

Děkujeme všem zúčastněným, ale i těm, kteří na pozvánku reagovali omluvou. V příloze najdete zápis z akce a zajímavá prezentace "Dejte o sobě vědět" je ke stažení na webu sekce:

 

http://sites.google.com/site/olomouckasekce/aktuality/dejteosobevedet

 

Evropský rok dobrovolnictví 2011

 

Naše dobrovolné aktivity by měly být příštím rokem v centru dění. Rok 2011 byl vyhlášen Evropským rokem dobrovolných činností na podporu aktivního občanství, tedy Evropským rokem dobrovolnictví. Základní informace najdete v příloze, ale už teď můžete přemýšlet, jak by se nejen vaše organizace, ale i Olomoucká sekce UNO mohla zapojit a zviditelnit.

 

Předvolební Kotlík: Kandidáti slíbili větší transparentnost a lepší vztahy s neziskovkami

 

Ve čtvrtek 23. září proběhlo v prostorách Krajského úřadu Olomouckého kraje setkání s kandidáty na olomouckého primátora s názvem Předvolební Kotlík. Šest lídrů politických stran nejvýznamnějších v našem městě se dobře připravilo na témata neziskového sektoru. Politolog Pavel Šaradín v roli moderátora nejprve provedl padesátku diváků výsledky městské reprezentace za poslední čtyři roky, srovnal některé olomoucké ukazatele se situací v podobných městech ČR. Vedl následnou debatu v rámci dotazů zaslaných zástupci neziskovek a později dal prostor i přítomné veřejnosti. Akci pořádala naše sekce, zvláštní poděkování patří Miladě Šnajdrové, která odvedla kus práce na tom, aby lídry dostala v jeden termín k jednomu stolu. Dvě rychlé fotky jsou v příloze, celý soubor bude později ke stažení.

 

Akce spřátelených organizací i pro vás

 

Začal podzim, ale ještě není deštivo. Do Olomouce se po prázdninovém půstu vrací kultura. Pojďme se setkat jen tak pro zábavu a vypustit na chvíli starosti na některé z akcí:

 

• "Letní folková scéna na Michalských schodech" - 29. 9. Lidová muzika Frgál (17:00), 6. 10. Elektroakustik - soul, jazz, blues, pop, spirituals (17:00), 13. 10. Olga Čtvrtlíková - kytara, zpěv, gospel (17:00)

 

• "Historická vycházka" s prohlídkou historického centra Olomouce - začíná 2. října ve 14 hod. u orloje, pořádá Koruna Česká, provází Ing. Jiří Hambálek

 

• "Děvín a Velká Morava" - cyklus přednášek 5. a 19. října a 2. listopadu v zasedačce NF OKNO, zajišťuje Občanské sdružení pro Trojčlenný sociální organismus

 

• "Dýňobraní" - pořádá o. s. Krále Ječmínka dne 12. 10. 2010 od 16:30 hod. v zasedačce NF OKNO. Proběhne přednáška o zdravém životním stylu a ochutnávka dýňových specialit.

 

Nebojme se komunikovat!

 

Členové sekce mohou využívat e-mailovou konferenci, do které jsme přihlásili všechny aktuální kontakty na vaše organizace. Těch sdružuje sekce v současnosti 30. Konference neslouží jen k informování členů předsednictvem sekce, můžete ji využívat k pozvání ostatních na vaše akce či sdílení jiných zajímavých nabídek, které mohou být přínosné ostatním. Adresa konference je Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny

 

Web Olomoucké sekce má přímý přístup z webu UNO (Sekce UNO -- Olomoucká sekce), anebo http://sites.google.com/site/olomouckasekce. V současnosti je na něm už 18 příspěvků. Docela hezky se nám rozjíždí, děkujeme přispěvatelům. Své pozvánky, postřehy, tiskové zprávy můžete posílat redakci webu na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny K dispozici je i kalendář akcí, který si můžete nasdílet.