Svátek má Marek
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

MAS – Partnerství Moštěnka podpoří 18 nových projektů za 9 milionů. Vznikne i muzeum zemědělské techniky

masMístní akční skupina – Partnerství Moštěnka rozhodla koncem února o rozdělení dalších více než devíti milionů korun z programu Leader pro místní žadatele z regionu. Ve své sedmé výzvě vybrala 18 projektů z 20 předložených.

Největší zájem byl o oblast úpravy veřejných prostranství, kam bylo úspěšně podáno 9 žádostí o dotaci. Podporu získají projekty obcí Kostelec u Holešova a Kyselovice na úpravu veřejného prostranství v okolí místních sportovišť, Lechotice a Vlkoš upraví návsi a místní část, obec Líšná zmodernizuje veřejné osvětlení a obec Rymice obnoví chodník, osvětlení a výsadí zeleň. V obcích Žalkovice a Zahnašovice budou revitalizovat hřbitov a v obci Říkovice započne rekonstrukce parku.

V oblasti zaměřené na ochranu kulturního dědictví získají podporu dvě akce. V Prusinovicích pořídí do kostela sv. Kateřiny novou elektroinstalaci a ozvučení a atraktivním projektem bude vybudování muzea se stálou expozicí zemědělské techniky v Pravčicích. „Projektu „Zemědělská technika našich dědů“ si obzvlášť ceníme, protože půjde o novou atrakci pro turisty i propagaci celého regionu. Už nyní je zemědělec napojen na značky Regionální potravina, Perla Zlínska a nově i HANÁ regionální produkt®. Na muzeum by do budoucna měl navazovat „selský dvůr“ a prodejna regionálních potravin,“ přiblížil předseda MAS Tomáš Šulák.

MAS podpořila také sedm projektů na podporu řemesel a živností. Nové stroje a technologie získají nábytkářská firma v Kostelci u Holešova, zámečnické dílny v Čechách a Němčicích, instalatérská firma z Dřevohostic a podnikatel zabývající se poskytováním technických služeb v Beňově. Dále bude podpořena úprava zázemí firmy nabízející elektroinstalační práce z Vlkoše a cykloservisu – firmy na výrobu cyklokomponentů  v Martinicích.

Projekty 7. výzvy vybírala a schválila MAS – Partnerství Moštěnka 23. února. Další 8. výzva se chystá na podzim tohoto roku a budou v ní vyhlášena opatření na podporu a rozvoj podnikání v cestovním ruchu a agroturistice, na modernizaci zemědělských podniků a přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům.

MAS – Partnerství Moštěnka bude až do roku 2013 rozdělovat ročně cca 10 milionů korun pro místní projekty v evropském programu Leader, který řídí ministerstvo zemědělství. Region se nachází v samotném středu Moravy a tvoří jej 22 obcí mikroregionu Moštěnka v Olomouckém kraji a 28 obcí mikroregionu Holešovsko a okolí ve Zlínském kraji. Podle počtu obcí je největší místní akční skupinou na celé střední Moravě. 

Seznam schválených projektů v 7. výzvě MAS - Partnerství Moštěnka ZDE