Svátek má Marek
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Nepotřebná CD mohou lidé odevzdat v ekoporadně Hnutí DUHA Olomouc

loho hnuti duhaHnutí DUHA Olomouc nabízí Olomoučanům novou službu - sběr již nepotřebných CD. Dříve lidem nezbývalo nic jiného, než házet disky do popelnice a smířit se s tím, že skončí na skládce.

Případně je dát do kontejnerů na plast a doufat, že se při zpracování dostanou do směsného plastu. Z něj se vyrábí například vegetační tvárnice nebo kabelové žlaby. Druhá varianta však byla méně pravděpodobná. Cédéčka se sice vyrábějí z dobře recyklovatelného polykarbonátu, jejich kovová vrstva je však při zpracování problematická. Na některých dotřiďovacích linkách proto CD nikterak nevyužívají, ale posílají na skládku.

Na podzim loňského roku se situace změnila, společnost REMA Systém spustila novou kampaň na sběr elektroodpadu i CD. Lidé se tak mohou setkat se speciálními kontejnery, kam je  možné disky házet. Nově je možné odevzdat je také v naší ekoporadně (Dolní náměstí 38, vchod vedle Hanácké hospody, 1. patro).

Radka Spurná z Hnutí DUHA říká: "Pokud existuje možnost, jak disky zpracovat, měli bychom jí využívat a snažit se, aby zbytečně nekončily na skládkách. Sběrných míst ovšem zatím není dostatek, a proto jsme se rozhodli, že veřejnosti nabídneme, aby vysloužilá CD nosila k nám. V okamžiku, kdy jich budeme mít větší množství, je odevzdáme společnosti REMA Systém. Podobně u nás funguje sběr drobného tenkostěnného hliníku, pro který neexistují sběrné kontejnery, a jediným místem, kde je možné ho odevzdat, jsou sběrné dvory a sběrné suroviny. S pár víčky od jogurtu tam však patrně nikdo nepojede. Naše kancelář je v centru města, a tak nám lidé, když jdou kolem, nosí třeba jen pár kousků hliníku. Doufáme, že stejně se uchytí i sběr CD."