Svátek má Rostislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Nouzové ubytování v mrazech na Zábřežsku

charita zabrehV návaznosti na trvající třeskuté mrazy, kdy ukazatel teploměru slézá až pod -20°C, rozšiřuje Charita Zábřeh možnost nouzového přenocování pro lidi bez domova.  Od čtvrtka 2. února Charita díky poděkováníhodné vstřícnosti pronajímatele sousední nemovitosti rozšířila počet míst pro pobyt a přespání v teple na 12 míst. Lidé bez domova, lidé žijící na ulici se tak mohou uchýlit na 4 postele nebo dalších 8 matrací, kde mohou přečkat noc ve vytápěných, před nepřízní počasí a mrazů krytých prostorách.

Ve všední dny Charita nabízí možnost zapojit se po část dne do činnosti návazné dílničky, kde probíhá třídění vršků od PET lahví dle barev a jejich příprava do výkupu, do tohoto týdne zde také probíhalo odstraňování ochranných značek ze zabavených padělků. Součástí služby, kterou organizuje Dobrovolnické centrum ve spolupráci s dalším charitním střediskem pro sociální, krizovou a vzájemnou pomoc Naděje je i poskytnutí teplé polévky a teplého nápoje – čaje, kávy.  K dispozici je současně sociální zařízení (toaleta a sprcha), improvizovaná prádelna pro možnost přeprat si osobní oblečení. K podmínkám pobytu v krizové ubytovně patří symbolický poplatek na zázemí i stravu, charitní pracovníci v tomto období dokáží tolerovat i zbytkovou hladinu alkoholu v krvi.

Na projektu Charita spolupracuje s terénními pracovníky RES-SEF, městskou policií a sociálním odborem Města Zábřeh, společně navštěvují vytipované lokality a posílají takto nalezené lidi na zábřežskou Charitu. Městská policie Zábřeh v rámci své činnosti v nočních hodinách dohlíží nad pořádkem v okolí ubytovny. Dle předběžných údajů se na území města – převážně v městských brownfieldech -  pohybuje do 10 lidí, kteří v této době neuchýlili do zázemí azylových domů – nejčastěji pro jejich naplněnou kapacitu.  Ihned po otevření zázemí, v noci ze čtvrtku na pátek, již ke stávajícímu osazenstvu ubytovny přibyl slovenský státní příslušník, který chtěl noc trávit na vlakovém nádraží.

Charita Zábřeh tuto krátkodobou službu poskytuje bez toho, že by měla zajištěné finance na její provoz. Protože je mnohé založeno na dobrovolnické práci (třeba i zaměstnanců Charity) náklady nebudou velké, pro jejich umoření Charita použije také malou část výtěžku nedávno skončené Tříkrálové sbírky 2012, aktuálně také žádá o příspěvek na celoroční činnost místní samosprávu.  Věří také, že se do pomoci podaří zapojit i některé místní firmy, které by například mohli dodat potraviny, či již hotová jídla. V mnohém si ale Charita dokáže vypomoci z vlastních zdrojů – lůžkoviny a základní nábytek pocházejí z provozovaného humanitárního skladu, část stravy zajistí z vlastního střediska potravinové pomoci, kde celoročně shromažďuje přebytky nadprodukce potravin.

Závěrem obecná výzva ke spolupodílení se na pomoci: pokud potkáte někoho bez odpovídajícího zázemí, kdo bude očividně stávajícími mrazy sužován, nasměrujte jej k nám, případně nám o něm dejte vědět. Chcete-li účinně pomoci, můžete nám také donést potraviny, ze kterých připravíme večeři nebo svačinu, případně nám můžete s přípravou pomoci.