Svátek má Rostislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

XIII. krajský sněm rozhodl o změně právní subjektivity UNO

Krajsky-snem-UNO-2012V sobotu 21. ledna 2012 se ve Velkém zasedacím sále Magistrátu města Olomouce uskutečnil již XIII. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje (UNO OK). Akce, která se konala pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka, se zúčastnilo cca 80 zástupců neziskových organizací z Olomouckého kraje.

Dopolední program tradičně patřil zprávě o činnosti UNO v uplynulém období a informacím z jednotlivých sekcí UNO.  Důležitý bod letošního sněmu představovalo jednání o změně právní subjektivity UNO. Člen předsednictva UNO Jiří Rudolf proto již dopoledne zdůvodnil rozhodnutí k provedení této změny. Jako nejsilnější důvod uvedl zjednodušení čerpání dotačních titulů a širší možnosti pro získávání prostředků na financování aktivit UNO, zejména činnosti pomocníků pro neziskové organizace.

Významnou část dopoledního bloku tvořily příspěvky hostů především z oblasti státní správy a samosprávy. Náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje Yvona Kubjátová  představila vybrané dotační tituly, které Olomoucký kraj připravil pro rok 2012. Zároveň přislíbila i nadále podporu Unii nestátních neziskových organizací, kterou považuje za strategického partnera při projednávání záležitostí týkajících se neziskového sektoru na území Olomouckého kraje.  Následovala vystoupení náměstka primátora města Olomouce Ladislava Šnevajse, jenž na sněmu zastupoval primátora města Olomouce Martina Novotného, a zástupce za náměstkyni primátora Evu Machovou Zdislava Dolečka. Poslankyně za Olomoucký kraj Jitka Chalánková ve své zdravici poukázala na významné místo nezávislého neziskového sektoru ve společnosti. Blok hostů uzavřel Jaromír Hron, který na sněmu reprezentoval celorepublikovou Asociaci nestátních neziskových organizací.

Podobně jako v předchozích letech byl následně věnován prostor pro diskuzi s hosty. Dotazy a podněty z pléna požadovaly zjednodušení čerpání dotací pro NNO, dotýkaly se obecně financování neziskového sektoru a problémů zejména v sociální oblasti.

V úvodu odpolední části seznámil Jiří Rudolf přítomné s návrhem postupu přeměny UNO na organizaci s právní subjektivitou. Zdůvodnil i volbu formy – zájmové sdružení právnických osob. Přítomní členové neziskových organizací poté dostali příležitost připomínkovat jednotlivé kroky a také hlavní dokumenty související s plánovanou změnou - zakladatelskou smlouvu a stanovy. V následném hlasování zástupci zúčastněných organizací jednohlasně schválili navrženou změnu právní subjektivity. Současně se usnesli, že založením sdružení bude pověřeno nově zvolené předsednictvo. 

Voleb do devítičlenného předsednictva UNO se zúčastnilo celkem 14 navržených kandidátů. Z nich byli zvoleni Hynek Pečinka, Jiří Rudolf, Marcela Vystrčilová, Marek Podlaha, Milada Šnajdrová, Hana Kroupová, Milan Langer, Iva Sibrová a Jan Závěšický. Ze svého středu si nové předsednictvo následně zvolilo jako předsedu opět Marka Podlahu a do funkce místopředsedů Marcelu Vystrčilovou a Jiřího Rudolfa. Předseda a místopředsedové budou zároveň představovat statutární orgány nového sdružení s pravomocí zastupovat UNO při budoucích jednáních.

 „Gratuluji ke zvolení novému vedení UNO OK.  Současně se těším na pokračování doposud úspěšné spolupráce a všem přeji úspěšné zvládnutí plánů v roce 2012“, uvedl dodatečně hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík.

Fotogalerie ze sněmu ZDE a ZDE