Svátek má Marcela
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Zpráva o činnosti Olomoucké sekce v roce 2011

seminare-pro-NNOOlomoucká sekce UNO má v současné době 38 členů z řad neziskových organizací z Olomouce a okolí. Jedním z důležitých úspěchů je možnost propagace aktivit NNO na souborném letáku vyvěšovaném jednou měsíčně ve vozech MHD Olomouc.

Členové si počátkem května 2011 zvolili nové předsednictvo, které se sešlo 8x na pravidelných pracovních setkáních. Jako organizaci, přes kterou se bude vyúčtovávat činnost sekce, bylo zvoleno o.s.INspiro. Po vytvoření aktuálního seznamu členů provedlo předsednictvo průzkum pronajímatelů i zájemců o krátkodobý pronájem prostor.

Z jednání s paní Záleskou, organizátorkou Hanáckého farmářského trhu, vzešla na jaře nová spolupráce a neziskové organizace nyní mohou na trhu pravidelně využívat zdarma stánek k prodeji svých výrobků a propagaci aktivit a služeb.

Na žádost Magistrátu města Olomouce předsednictvo zajistilo sběr podnětů a připomínek NNO, na základě kterých budou změněna pravidla poskytování dotací z rozpočtu města.

V červnu a listopadu 2011 se předsednictvo sekce, spolu s předsedou UNO p.Podlahou a zástupci dalších sekcí, sešlo s primátorem Olomouce a členy Rady. Projednávaly se potřeby neziskových organizací, jako například problematika nastavení cen pronájmů nebytových prostor v majetku města, využívaných neziskovými organizacemi, změny grantových pravidel i nedostatek finančních prostředků na provoz NNO všech zaměření. Vzhledem ke komplikacím s projednáváním víceletého financování se posunuje změna grantových pravidel na příští rok. „Je potřeba otevřít diskuzi o rizikových oblastech neziskového sektoru a typech aktivit, které jsou aktuálně přínosné, a podle toho změnit grantová pravidla. Není nutné dotovat uměle vytvořenou aktivitu, když organizaci chybí základní prostředky na provoz“, doplnil téma pan primátor Novotný. Na setkáních s Radou města Olomouce bylo projednáváno i kofinancování odměn pomocníka pro NNO.

O.s.INspiro ve spolupráci s Ol. sekcí realizuje mimo jiné i v Olomouci semináře pro zaměstnance neziskových organizací na téma komunikační dovednosti a projektové řízení.

Předsednictvo Ol. sekce také nechalo vytvořit novou grafiku letáku do MHD, rozhodlo o změně podoby a ovládání webových stránek sekce na www.uno-ok.cz a vytváří koncepci propagace sekce a neziskových organizací na Olomoucku.