Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Tříkrálové koledování v olomoucké arcidiecézi skončilo

trikralova sbirka 2012Poslední tříkrálové koledníky Charity bylo možné potkat ještě o tomto víkendu. Nyní je koledování již ukončeno a probíhá úřední rozpečeťování sbírkových kasiček. To probíhalo již minulý týden a otevřeno je zatím 74 % kasiček. Průběžný výsledek výnosu Tříkrálové sbírky v olomoucké arcidiecézi překročil 16,5 mil Kč. Celkový výnos bude pravděpodobně mírně vyšší než v loňském roce.

„Tříkrálová sbírka mne stále udivuje a překvapuje. Na prvním místě je to ochotou, hlavně mladých lidí, zapojit se do ní. Jít do nepohody, zvonit od jedněch dveří ke druhým a prosit za potřebné. To je obdivuhodné. A troufám si říct, že i samotný výsledek koledování jde vlastně proti logice, protože zase bude asi o něco vyšší než loni.“ komentoval průběžné výsledky ředitel Arcidiecézní charity Olomouc, Václav Keprt. Dále řekl: „Hospodářská recese a krize jsou slova, která slýcháme stokrát za den ze všech sdělovacích prostředků. Přesto jsou lidé ochotní rozdělit se a pamatovat na druhé. Snad je to i tím, že jsou v takové situaci citlivější a vnímavější, možná je to tím, že za deset let už tato sbírka pomohla desítkám tisíců lidí a veřejnost jí proto věří. Já nevím, ale každopádně chci už teď všem poděkovat.“

Tříkrálová sbírka bude použita stejně jako v minulých letech na pomoc lidem v nouzi u nás i v zahraničí, a to jak formou přímé pomoci potřebným, tak financováním rozvoje, vybavení, ale také na provoz charitativních zařízení a projektů. Stejně jako v roce 2011 bude třeba z prostředků sbírky zachraňovat některé sociální služby, u nichž by jinak díky snižující se podpoře státu hrozilo, že zaniknou a jejich uživatelé zůstanou bez pomoci.

Při Tříkrálové sbírce 2012 v olomoucké arcidiecézi bylo zaevidováno více než 4 700 kolednických skupinek (v r. 2011 bylo 4 680). Koledování probíhalo zejména o víkendu 7. a 8. ledna.

Pokud někdo koledníky letos nepotkal, může sbírku po celý rok podpořit odesláním daru na tříkrálové konto (č. ú: 66008822/0800) anebo jednoduchým odesláním DMS_KOLEDA na číslo 87777. Jedna DMS stojí 30 Kč a Charita z každé z nich obdrží 27 Kč.