Svátek má Rostislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Významné instituce v Olomouci navštíví koledníci

trikralova sbirka 2012V pátek 6. ledna tříkráloví koledníci Charity navštíví významné instituce sídlící v Olomouci. S koledníky se tak setká hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík, primátor statutárního města Olomouce Martin Novotný a jejich náměstci. Koledníci své páteční putování po olomouckých institucích zahájí u rektora Univerzity Palackého v Olomouci Miroslava Mašláně, navštíví také ředitele Úřadu práce a ředitele Městské policie Olomouc. Jejich koledování pak bude ukončeno u olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera.

V olomoucké arcidiecézi je v rámci Tříkrálové sbírky 2012 prozatím evidováno 4 598 skupinek koledníků. Nábor koledníků ale bude probíhat i v následujících dnech.

Úřední rozpečeťování sbírkových kasiček začne probíhat v příštím týdnu a Charita bude průběžně poskytovat informace o výsledcích.

Každá skupinka koledníků má svého vedoucího, který je vybaven potvrzenou průkazkou a také kasičkou, která musí být zapečetěna místně příslušným obecním nebo městským úřadem. Na totožných úřadech musí být po sbírce také všechny sbírkové kasičky úředně otevřeny. Kompletní výtěžek Tříkrálové sbírky se pak shromáždí na centrálním sbírkovém kontu, ze kterého jsou teprve potom podporovány projekty pomoci lidem v nouzi. Tak je zabezpečena důsledná kontrola nakládání s prostředky této veřejné sbírky.

Z výnosu Tříkrálové sbírky jsou podporováni jednotlivci i rodiny ve vážné sociální nouzi, také projekty pomáhající seniorům jako jsou ošetřovatelské a pečovatelské služby, stacionáře a domovy. Velkou skupinou podporovanou z Tříkrálové sbírky jsou hendikepovaní a nemocní. Těm Charita pomáhá např. při pořizování kompenzačních pomůcek či podporou provozu stacionářů, hospiců apod. Podporovány jsou také projekty pomáhající maminkám s dětmi v tísni a řada dalších aktivit.

V roce 2011 tříkrálové koledování v olomoucké arcidiecézi vyneslo celkem 20,9 mil. Kč.

Tříkrálovou sbírku lze podpořit hlavně darem do kasičky, což je jistě způsob nejzajímavější, protože je spojen se starou lidovou tradicí, přející požehnání v novém roce. Pokud někdo koledníky nepotká, může sbírku podpořit odesláním daru na tříkrálové konto (č. ú: 66008822/0800) anebo jednoduchým odesláním DMS_KOLEDA na číslo 87 777. Jedna DMS stojí 30 Kč a Charita z každé z nich obdrží 27 Kč.