Svátek má Marek
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

MAS – Partnerství Moštěnka nabízí dotace z programu LEADER

masVíce než osm a půl milionu korun bude začátkem příštího roku rozdělovat v rámci dotačního programu LEADER celkem v třech oblastech podpory Místní akční skupina (MAS) – Partnerství Moštěnka. Podpořeny budou venkovské projekty zaměřené na úpravu veřejných prostranství, ochranu kulturního dědictví a na oblast rozvoje podnikání – podporu řemesel a živností.

Nejvíce finančních prostředků bude vyčleněno na zlepšení dopravní a technické infrastruktury a vzhledu obcí. „V rámci tohoto opatření se již podařilo podpořit úpravu veřejných prostranství v Želatovicích, výsadbu stromů v Dřevohosticích a Rymicích, vybudování nového chodníku v Žeranovicích, přechodu pro chodce a zastávky ve Vlkoši, čekárny v Zábraní a obnovu hřbitova v Kyselovicích,“ uvedla místopředsedkyně MAS Markéta Kropáčková.

V oblasti zaměřené na ochranu kulturního dědictví bylo doposud podpořeno 5 projektů a podporu získaly akce, jako jsou například rozšíření expozice hasičského muzea v Dřevohosticích, rekonstrukce kostela v Beňově, fary v Rymicích či architektonicky zajímavé tvrzi v Kurovicích.

Podruhé bude vypsána oblast podpory zaměřená na drobné podnikatele. Ta byla do programu zařazena nově tento rok s cílem podpořit zaměstnanost v regionu a podporuje zakládání nových a rozvoj existujících podniků nejmenší velikosti, včetně nových živností v oblasti výroby, zpracování a služeb.

Dotaci mohou získat žadatelé z regionu MAS – Partnerství Moštěnka, kteří splní podmínky programu a do 2. února 2012 připraví a podají na kanceláři MAS žádost o dotaci. Poté budou následovat kontroly žádostí a hodnocení a nejpřínosnějším projektům bude přidělena dotace. Úspěšní žadatele rozšíří řadu již 55 projektů, které byly podpořeny v Programu LEADER za poslední tři roky. Podrobné informace najdou zájemci na webu MAS – Partnerství Moštěnka, své záměry mohou konzultovat s projektovými manažery. „Další 8. výzva k předkládání žádostí o dotaci je plánována na podzim roku 2012 a předpokládanými oblastmi podpory by měly být agroturistika, cestovní ruch a výroba místních zemědělských a potravinářských produktů,“ dodal předseda MAS – Partnerství Moštěnka Tomáš Šulák.

MAS – Partnerství Moštěnka bude až do roku 2013 rozdělovat ročně cca 10 milionů korun pro místní projekty v evropském programu Leader, který řídí ministerstvo zemědělství. Region se nachází v samotném středu Moravy a tvoří jej 22 obcí mikroregionu Moštěnka v Olomouckém kraji a 28 obcí mikroregionu Holešovsko a okolí ve Zlínském kraji.