Svátek má Rostislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Setkání nestátních neziskových organizací ze Šumperska a zástupců města Šumperk

Setkani-NNO-SumperkV pátek 9. 12. 2011 proběhlo setkání nestátních neziskových organizací ze šumperska a zástupců vedení města Šumperk. Důvodů pro setkání bylo hned několik: zlepšení komunikace neziskového sektoru s městem Šumperk, koordinace činností neziskovek na Šumperku a úloha Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje (UNO).

K výše uvedeným problematikám a koordinaci komunikace má napomáhat pomocník UNO pro Šumperk. Setkání je po delší době prvním obdobným řízeným dialogem s vedením města Šumperka a chce se stát tradičním místem pro komunikaci a hodnocení spolupráce s nestátními neziskovými organizacemi.

Pozvání na setkání přijal starosta Mgr. Zdeněk Brož a 1. místostarosta Ing. Marek Zapletal. Celé setkání provázel PhDr. Jan Závěšický, ředitel Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu, který je za šumpersko členem předsednictva UNO.

V úvodu jednání přivítal PhDr. Jan Závěšický zástupce nevládních neziskových organizací a zástupce města. Představil Jitku Bučkovou, novou pomocnici pro neziskové organizace na Šumpersku a vysvětlil její pracovní náplň. Dále přivítal pomocníka Jesenicka Mgr. Veroniku Sokolovou, která zástupcům neziskovek také přiblížila svoji práci a obecně práci pomocníků UNO.

Na začátek jednání se zástupci neziskových organizací představili, setkání se účastnili zástupci různých odvětví neziskového sektoru, např. Liga proti rakovině, Liga na ochranu zvířat, Lano, AVZO, ad. Celkem se kromě organizátorů a hostů jednání účastnilo 11 osob z devíti organizací. Nejdůležitější otázkou na zástupce města byl předpokládaný rozsah finanční podpory neziskovému sektoru pro příští rok. Pan starosta Brož uvedl, že výše podpory by měla být stejná jako v tomto roce, ale vzhledem k aktuálním velmi závažným problémům ve financování samospráv nemůže slíbit, že se například budou příspěvky zvyšovat. Jejich nesnižování bude úspěchem.

Současně byla otevřena další konkrétní témata, ke kterým se všichni zúčastnění vyjádřili. Diskutovány byly otázky koordinace akcí, vetší spolupráce v jednotlivých sektorech, zejména sociální oblasti, práci s dětmi a mládeží, v oblasti kultury a sportu. Po ukončení jednání probíhaly individuální konzultace s novou pomocnicí a zástupci UNO.

Jednání se konalo v sídle Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu v budově tzv. Geshaderova domu v Šumperku. Setkání proběhlo v přátelském duchu a bylo obecně přínosem. Další setkání proběhne na jaře 2012.