Svátek má Vojtěch
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

MAS – Partnerství Moštěnka je třetí nejlepší MAS v ČR

masMAS - Partnerství Moštěnka byla vyhodnocena jako třetí nejlepší místní akční skupina v celé České republice. Spolu se středočeským Regionem Pošembeří jí patří bronzová příčka. Nejlepšími tuzemskými MAS jsou Moravský kras a Posázaví.

Národní síť MAS ČR zveřejnila výsledky hodnocení místních akčních skupin (MAS) v roce 2011, které získala od Ministerstva zemědělství ČR, dne 5. prosince 2011.

MAS – Partnerství Moštěnka začala svou činnost v roce 2005 na jižním Přerovsku, dnes její území tvoří 50 obcí na Moštěnsku, Holešovsku a části Zlínska. „Díky MAS a programu LEADER přišlo do tohoto regionu více než 30 milionů korun, které pomohly upravit veřejná prostranství obcí, opravit místní památky, rekonstruovat školy, hřiště či hasičské zbrojnice a vybudovat naučné stezky a hipotrasy,“ řekl předseda MAS – Partnerství Moštěnka Tomáš Šulák. MAS podpořila také činnost zdejších zemědělců a drobných podnikatelů. Cílem MAS je celkový rozvoj svěřeného regionu, kde mohou žít spokojení obyvatelé. K tomu jí pomáhá spolupráce s partnery z veřejné, neziskové a podnikatelské sféry.

Hodnotící komise složená ze zástupců ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu a Národní sítě MAS hodnotila celkem 112 MAS, které řídí ve svých regionech program LEADER. Zaměřila se na jejich strategické dokumenty, personální zajištění, administraci výzev a výběr projektů v rámci Strategického plánu Leader, integraci a rozvoj, monitoring a evaluaci, propagaci a nadstavbu aktivit. Maximální počet bodů byl stanoven na 200, minimální na 50 bodů. Všechny MAS vysoce překročily spodní hranici. Nejníže hodnocená obdržela 90 bodů, nejlepší 190 bodů. MAS – Partnerství Moštěnka získala 178 bodů a řadí se tak k předním MAS v ČR. „I díky tomuto příznivému hodnocení bude mít pro rok 2012 přidělenu vyšší finanční alokaci, která umožní podpořit více úspěšných projektů,“ uvedla místopředsedkyně MAS Markéta Kropáčková.

MAS bude rozdělovat peníze na místní projekty ještě v dalších dvou letech, ročně řádově 10 milionů korun. Poté nastoupí nové programovací období Evropské unie 2014-2020, ve kterém by měla činnost MAS pokračovat,“ uvedl Tomáš Šulák.

Marie Tesařová, Koordinátor informování a propagace SPL a MAS