Svátek má Jiří
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Návštěva z Haiti

charitaHostem Arcidiecézní charity Olomouc bude v následujících dvou týdnech P. Rodolphe Balthazar. Tento haitský kněz přiletí do České republiky, aby poznal fungování české Charity a to nejen v oblasti zahraniční pomoci, ale také sociální práce na našem území. Cílem této návštěvy je posílení spolupráce Arcidiecézní charity Olomouc a haitských farností Baie de Henne a Mole St. Nicolas, které P. Balthazar spravuje.

P. Balthazar se narodil na severu Haiti, několik let svého studentského i pracovního života prožil v Kanadě a v USA, získal zkušenosti a vrátil se do svého rodného kraje, aby pomáhal lidem překonávat obtíže života v nejchudší zemi západní polokoule.

P. Balthazar spolupracuje s Arcidiecézní charitou Olomouc od ledna roku 2011. Na starosti má více než dvě stovky dětí podporovaných v rámci projektu Adopce na dálku – Haiti. Nově při svém pobytu převezme také realizaci projektu „Daruj střechu nad hlavou“. Ten bude rozšířen do haitské farnosti Mole Saint Nicolas.

Program návštěvy:

21. 11. 2011    uvítání na ACHO
22. 11. 2011    beseda s kněžími v semináři a vernisáž výstavy Vzdáleným na blízku (17:00, Olomouc, kino Metropol)
23. 11. 2011    setkání se žáky ZŠ Droždín (10:00), kteří mají „adoptovaného“ chlapce z Baie de Henne
24. 11. 2011    setkání s arcibiskupem Mons. Janem Graubnerem
25. 11. 2011    návštěva na Charitě ČR v Praze
27. 11. 2011    beseda s požehnáním ve farnosti Zábřeh
29. 11. 2011    ČT Ostrava - Dobré ráno s Jedničkou, prohlídka Caritas VOŠs Olomouc a beseda se studenty (17:00)
30. 11. 2011    Happening „Vzdáleným na blízku“, Jazz Tibet Club Olomouc (17:00)
1. 12. 2011      ukončení návštěvy

Bližší informace podá autorka tiskové zprávy:
Irena Klimková, koordinátorka humanitárních a rozvojových projektů Arcidiecézní charity Olomouc na Haiti, mobil: 739500402

Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) působí na Haiti od roku 2005. První projekty na podporu komunity v Baie de Henne, městečku na severu země, byly realizovány ve spolupráci s českým misionářem p. Romanem Musilem. První a doposud nejdůležitější oblastí podpory bylo pro ACHO vzdělávání. Největším dlouhodobým projektem se stal projekt Adopce na dálku – Haiti. V roce 2007 vznikla spolupráce s novými haitskými partnery a působení ACHO se rozšířilo do dalších území na Haiti. Rozvojové projekty na Haiti směřuje ACHO a její partneři především na podporu školství, přístřeší, zdravotní péče a rozvoje infrastruktury. Po tragickém zemětřesení, které Haiti postihlo v lednu 2010 se ACHO ve spolupráci s Charitou ČR zapojilo do mezinárodní pomoci, která trvá dodnes.