Svátek má Rostislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Záhorská veselice ve Veselíčku nabídne divadlo, cimbálovku i výstavu o Záhoří

plakat-nahled-4Pestré kulturní odpoledne prožijí všichni, kdo v sobotu 19. listopadu zavítají na Záhorskou veselici do Veselíčka. Pořádající občanské sdružení Záhoří slibuje v programu vystoupení dvou cimbálovek z Olomouce a z Lipníku nad Bečvou, loutkoherců z divadla Tilia, balonkového klauna i dětí z místní mateřinky, ale také výstavu věnovanou historii národopisné oblasti Záhoří. Akce se uskuteční v Kulturním domě v Tupci, začne ve 14 hodin a kromě kulturního programu bude k dispozici také svařené víno, koláčky, pivo či párek.

Mimořádným zpestřením Záhorské veselice bude tentokrát výstava věnovaná Záhoří ve Veselíčku. Na jejím uspořádání se podílí kromě občanského sdružení také obec, Muzeum Komenského z Přerova a především místní občané. „Požádali jsme obyvatele Veselíčka o spolupráci a ti nám pro tuto příležitost vypůjčili staré fotografie, předměty mezi nimiž nechybí kroje ani publikace. Chceme tak přiblížit dnešní mladé generaci život obce v historii,“ uvedl starosta Veselíčka Tomáš Šulák, který zve na akci i obyvatele sousedních vesnic.

Výstava však nemá oslovit pouze mladší generace. Rádi si ji prohlédnou také starší občané, kteří se již v pátek v kulturním domě setkají při svém tradičním předvánočním posezení. „Tito lidé si určitě rádi zavzpomínají a možná nám mladším i podle fotografií přiblíží, jak kdysi obec vypadala,“ doufá Šulák.

Na programu bude také vyhlášení výsledků soutěže o návrhy obecního maskota skřítka Veselíčka. Návrhy se nechá inspirovat návrhářka hraček Martina Beckertová, z jejíž dílny pochází například postavičky Kukyho nebo Františka a Fanynky z Kouzelné školy. Beckertová podle návrhu veselíčských dětí nakonec vytvoří finální podobu skřítka. „Maskot naší obci bude přinášet štěstí. A jako maňásek potěší děti, které jej dostanou například při vítání občánků či při nástupu do první třídy…,“ vysvětluje Tomáš Šulák.