Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Založení bioklubu je snadné

logo hnuti duhaPotraviny v biokvalitě dnes už najdeme nejen ve specializovaných obchodech, koupit je můžeme v téměř každém supermarketu a čas od času se objevují i v nabídce menších prodejen. V mnoha případech se však jedná o výrobky dovážené ze zahraničí. Budeme-li hledat biopotraviny pocházející z lokálních surovin, často odejdeme z obchodu s nepořízenou.

Tato situace přitom má řešení. Není sice jednoduché, člověka stojí odhodlání, čas a energii, přináší však řadu výhod, díky kterým se vynaložené úsilí vyplatí. Na stůl se nám dostanou rozmanité druhy kvalitních, chutných a také čerstvých potravin, u kterých známe jejich původ. Nepřispíváme ke znečištění životního prostředí koupí výrobku, který procestoval tisíce kilometrů. A navíc podporujeme místní ekonomiku.Tím řešením je založení bioklubu.

Hnutí DUHA Olomouc má na svých stránkách ke stažení manuál Čerstvé potraviny na dosah: Založte si s přáteli bioklub, ve kterém zájemci najdou informace o tom, co to vůbec bioklub je, a rady, jak ho založit.

Radka Spurná z Hnutí DUHA Olomouc řekla: "Bioklub nemusí být žádný velký podnik, může se jednat o zcela neformální sdružení. Stačí, když se  pár rodin z okolí domluví, že budou společně nakupovat biopotraviny například přímo od ekologického zemědělce. Především ze začátku bude založení biklubu stát  nějaké úsilí, to se však časem několikanásobně vrátí, a to nejen v ušetřených penězích."