Svátek má Marek
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Charita Zábřeh slaví 20leté výročí existence

chz20Na poslední zářijový týden se chystá bohaté spektrum akcí, které zábřežská Charita připravila pro své příznivce, klienty i širokou veřejnost. Připomíná si v nich uplynulých 20 let ve službě potřebným, 20 let znovuobnoveného charitního díla na Zábřežsku a připojuje se k oslavám svátku Charity, jež jsou každoročně směřovány do dnů kolem památky sv. Vincence z Pauly – zakladatele a patrona institucionalizované podoby pomoci církve potřebným. Charita vzpomíná na své začátky, zakladatele, historii a vývoj, představuje veřejnosti současnou podobu svých služeb a slavnostním zahájením několika nových projektů se připravuje i na budoucnost.

Týden aktivit bude zahájen v neděli 25.9. benefičním koncertem, při kterém smíšený pěvecký sbor Carmen v kostele sv. Bartoloměje od 16 hodin přednese ze svého repertoáru české i zahraniční duchovní a světské písně. Pořadatelé slibují hluboký duchovní i kulturní zážitek, takto strávený sváteční čas navíc pomůže – výtěžek z dobrovolného vstupného je určen na nákup speciální postele s laterálním náklonem pro nemocné upoutané trvale na lůžko.

V následujícím týdnu Charita nejen - jak je již tradicí – otevře dveře svých služeb zvídavým zájemcům a nechá je nahlédnout pod „charitní pokličku“, ale nově také s putovním stánkem a poutavou prezentací vyrazí propagovat svou činnost za lidmi, na náměstí největších měst.

V rámci dnů otevřených dveří bude možné si nechat provést zdarma odbornou pedikúru, navštívit zázemí projektu, ve kterém probíhá třídění sebraných vršků od PET lahví, navštívit regionální střediska domácí péče v Postřelmově a ve Štítech, shlédnout jedinečnou technologii výroby ručně zdobených svící – výrobku s certifikátem „Jeseníky – originální produkt“. Putovní stánek představí vlastní činnost Charity, předvede prodejní výstavku výrobků klientů dílen a stacionářů, umožní ochutnat něco z potravinářské produkce dílen, zapojit se do tvořivé dílny s uživateli služeb. Ve stánku bude k dispozici také kniha přání, vzkazů, poděkování i stížností, do které budou organizátoři sbírat reakce veřejnosti. Přítomná zdravotní sestra bude zájemcům měřit krevní tlak, hladinu cukru v krvi; pečovatelská služba zase představí kompenzační pomůcky usnadňující pohyb, osobní hygienu, komunikaci i pobyt na lůžku.

V pondělí 26. září si při bohoslužbě od 15 hodin v zábřežském kostele účastníci s vděčností připomenou poctivou práci a zapojení všech zakladatelů, zaměstnanců, dobrovolníků i dobrodinců. V přímluvě pracovníci vzpomenou také na osud klientů, kterým v historii pomáhali či dosud stále pomáhají dle sloganu žít lepší životy, uskutečňovat svá přání nebo jen nebýt na těžké situace a problémy sami.

Shodou okolností v ten stejný den vyrazí na svou první pouť na trati Ostrava – Praha nový vlak RegioJet společnosti Student Agency, do kterého chráněná šicí dílna zábřežské Charity dodávala celkem 2.100 kusů záhlavců v typické žluté barvě.

Úterý 27. září je dnem, kdy Charita slavnostně uvede do provozu několik nových služeb. Odhaleno, požehnáno a předáno k užívání bude těsně po poledni vozidlo, které je speciálně upravené pro převoz lidí na invalidním vozíku, a na které se firmy z našeho regionu svým sponzoringem finančně skládaly déle než jeden rok. Odpolední „Sportovní den pro seniory a lidi s postižením,“ oficiálně o půl druhé zahájí provoz venkovního hřiště na Domovince, které Charita díky grantové podpoře Nadace GSK osadila zahradními cvičebními prvky. Na tuto akci jsou pozvány také okolní domovy, penziony a další sociální služby, jejichž uživatelé mohou při pěti zvláštních disciplínách změřit své síly. Vítáni jsou i jednotlivci, kromě sportování bude možné vyposlechnout si přednášku na téma zdravého životního stylu, správné životosprávy.

Ve čtvrtek 29. září startuje v Zábřehu a Mohelnici veřejností netrpělivě očekávaná podzimní materiální sbírka šatstva, obuvi a domácích potřeb. Díky nadačním prostředkům společnosti Asekol bude zábřežská Charita letos poprvé vybírat i elektrospotřebiče a elektrozařízení. Pořadatelé věří, že většina z darovaných předmětů bude funkční a bude možné je použít pro následnou pomoc těm, kdo si nákup nového vybavení nemohou dovolit. Přinést je možné vše od drobné elektroniky (např. telefony, kalkulačky, audio, video zařízení), přes kancelářskou a výpočetní techniku (počítače, notebooky, monitory), malé domácí spotřebiče (fény, holicí strojky, mixéry, mikrovlnky) až po tzv. bílé zboží (sporáky, lednice, pračky).  Sběrná místa mají svá tradiční zázemí, v Zábřehu nákladní sklad ČD a v Mohelnici přízemí kulturního domu, navštívit je je možné ve čtvrtek a pátek od 9-17 hodin a v sobotu 1.10. dopoledne.

V pátek 30.9. Charita vyzvala ke sportovnímu zápolení neziskové organizace ze zábřežské farnosti. Převzala tak pomyslný „štafetový kolík“ po Orlech – jednotě Zábřeh, kteří podobný turnaj s cílem vyhrát, ale i lépe se osobně poznat a pobavit se, uspořádali v dubnu. Protože v původní disciplíně – kuželkách – Charita nedopadla nejlépe, zvolila nyní k soutěžení netradiční trojboj: ping – pong, šipky a hula-hop.

Během týdne oslav bude dále spuštěn nový webový portál Charity Zábřeh, vyhlášena první regionální sbírka starých mobilních telefonů, uspořádána soutěž o vytvoření nejhezčího loga z barevných vršků od PET lahví a veřejnost čeká mnoho dalších doprovodných aktivit.

Nabídka je pestrá, zbývá si již jen vybrat. Na všechny akce Vás srdečně zvou a na setkání se těší pořadatelé – zaměstnanci zábřežské Charity. Podrobný harmonogram oslav a akcí najdete na webu www.zabreh.charita.cz

Jiří Karger - ředitel

Ke stažení:

Plakát benefičního koncertu
Plakát materiální sbírky
Program Týdne pro Charitu