Svátek má Vojtěch
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

VYŠLÁPNĚTE SI PRO ZDRAVÍ S MAMMAHELPKAMI A RŮŽOVOU STUŽKOU

pochod-mammahelpV sobotu 1. října 2011 pořádá sdružení Mamma HELP  v šesti městech pochod pro veřejnost s názvem  „VYŠLÁPNĚTE SI PRO ZDRAVÍ S MAMMAHELPKAMI A RŮŽOVOU STUŽKOU“.

Cílem této akce je zviditelnit problematiku zhoubného onemocnění prsu v široké veřejnosti, prostřednictvím symbolu, který již čtvrt století velmi dobře znají lidé v celém světě – růžové barvy, respektive růžové stužky.

Chceme také poukázat na fakt, že v České republice žije v současné době víc jak 60.000 žen, které mají s tímto onemocněním osobní zkušenost, a každoročně je diagnostikováno přes 6000 dalších.

MAMMA HELP CENTRUM Olomouc a MAMMA HELP CENTRUM Přerov vás proto v sobotu 1. října zvou do Smetanových sadů v Olomouci. I vy tak můžete symbolicky vyjádřit svou podporu ženám, které se s nemocí nebo jejími následky potýkají. Start pochodu je u restaurace Fontána v 10. hodin.

Ještě před startem pochodu vás navíc naučíme správně chodit s holemi na severskou chůzi. Hůlky každému zapůjčí trenéři z Nordic Walking centra Morava, které je jedním z partnerů akce. Pacientky dostanou dokonce pár holí zdarma, díky sponzorské podpoře Nadace AVAST. Tento sport je vhodný opravdu pro každého, pochodu se mohou zúčastnit celé rodiny, trasa nebude dlouhá ani náročná. Na každého účastníka čeká v cíli malý dárek.

V místě startu i cíle u restaurace „Fontána“ je kromě tréninku severské chůze už od 10.00 hodin připravený doprovodný program i možnost občerstvení.

Na startu pochodu ve  12.00 hodin budou spolu s mammahelpkami i jejich lékaři a sestry z onkologické kliniky FN Olomouc a z diagnostického MAMMA centra na Lazcích.

Pochodu pro Mamma HELP poskytl záštitu primátor statutárního města Olomouc pan Martin Novotný.

Kromě Olomouce se tuto sobotu koná pochod Vyšlápněte si pro zdraví s mammahelpkami a růžovou stužkou také v Praze, ve Zlíně, v Brně, v Hradci Králové a v Plzni.

Pacientská organizace Mamma HELP

sdružuje ženy s rakovinou prsu, jejich blízké, zdravotníky i sympatizanty. Sdružení má celostátní charakter a provozuje síť denně dostupných center, otevřených pro veřejnost. Tyto poradny poskytují informace související s onemocněním, léčbou a rekonvalescencí, ale také psychosociální podporu pacientkám a jejich rodinám.

V Mamma HELP centrech pracují výhradně vyléčené pacientky, které mohou klientkám nabídnout hlavně osobní zkušenost s nemocí a vhodně je motivovat. Každé centrum má svého odborného garanta – v Olomouci je to MUDr. Karel Ćwiertka, Ph.D., zástupcepřednosty onkologické kliniky FN Olomouc, v Přerově privátní onkolog MUDr. Lubomír Skopal.

Karla Otavová, MH CENTRUM  Přerov, Jana Čaganová, MH CENTRUM Olomouc