Svátek má Marcela
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Festival světla podporuje nevidomé

v-zari-festival-svetlaFestival světla a videomappingu myslí i na nevidomé a podporuje organizaci TyfloCentrum. Chystá ojedinělou výstavu fotografií „Jiné světlo“, která zachycuje jiné podoby světla. Pro návštěvníky festivalu se zrakovým hendikepem připravuje také překvapení, které i jim umožní zážitek z akce, ve které hraje hlavní roli vizuální umění.

„Víme, že i lidé se zrakovým hendikepem umějí světlo vnímat. Běžný svět je však převážně přizpůsoben vidícím lidem,“ říká Kamil Zajíček, ředitel Festivalu světla a videomappingu, a dodává, „protože naše videomappingové animace i barevné světelné instalace budou především o vizuálních vjemech, rozhodli jsme se podpořit TyfloCentrum a vnést světlo i do života lidí, kteří ho vnímají jinak.“

Součástí festivalu je proto prodejní fotografická výstava „Světlo jinak“, která ukáže nový pohled na světlo a tmu. Na slavnostní vernisáži, která se koná ve středu 28. září v 18 hodin v Galerii Café Amadeus (Arcidiecézní muzeum Olomouc), předají zástupci Festivalu světla a videomappingu a partner akce společnost RWE[an1]  TyfloCentru finanční dar pro podporu jeho aktivit. „Pro osoby se zrakovým hendikepem navíc chystáme i překvapení přímo v hlavní části programu festivalu,“ komentuje Kamil Zajíček a nechce prozradit více: „Je to festivalová třešnička na dortu a zveřejníme ji až první den jeho konání.“

Na výstavě budou k vidění originální práce fotografů Matěje Slezáka, Francka Alasseura či Své artefakty z kolekce Soap Zen s brailovým písmem vystaví originální designérka Helena Heinz.

Výstava „Jiné světlo“ se koná v Olomouci v Galerii Café Amadeus v prostorách Arcidiecézního muzea Olomouc na Václavském náměstí č. 3 od 28. září 2011. Otevírací doba je každý den mimo pondělí od 10 do 18 hod.

Více informací o VZÁŘÍ – Festivalu světla a videomappingu Olomouc 2011:

Festival světla a videomappingu se uskuteční od 27. 9. do 1. 10. 2011 v Olomouci a je prvním evropským soutěžním festivalem ve videomappingu na budovy. V rámci festivalu budou diváci moci zhlédnout tři soutěžní videomappingové projekce, olomoucké Horní náměstí bude prozářeno unikátními světelnými instalacemi a na své si přijdou odborníci i laici, které technologie spojené se světlem zajímají. Organizátoři festivalu pro ně připravili bohatý doprovodný program, včetně výstavy Světlo jinak, odborné konference Světlo pro naše města, videomappingových workshopů apod. Navíc každé soutěžní projekci bude předcházet koncert. Novinky a podrobný program festivalu naleznete na www.vzari.cz nebo na facebooku.