Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

S novým školním rokem - novinka v pečovatelské službě na Mohelnicku

termonosiceOd začátku září přinesla Charita Zábřeh, středisko pečovatelské služby, svým klientům na Mohelnicku novou kvalitu do služby rozvážky obědů. Z čistého výtěžku letošního 11. charitního benefičního plesu (51 tis. Kč) a z účelového příspěvku Olomouckého kraje (50 tis. Kč) pořídila pro své klienty nové nerezové jídlonosiče v termoobalu. Ty jsou upraveny tak, aby v nich jídlo zůstalo teplé až do tří hodin od nabrání v jídelně. To, že tomu tak opravdu je, má Charita již bezmála 10 let vyzkoušeno na středisku v Zábřehu s obdobnými typy termoportů.

Stávající jídlonosiče klientů bývaly různé kvality (hliníkové, plastové, netěsnící apod.); většinou nesplňovaly normy pro přepravu teplých pokrmů – jídlo v nich rychle chladlo a uživatelům se, zvláště v zimním období, dovážel oběd již studený. V plastových nádobách, které zadržovaly pachy, bylo zase někdy i následující den poznat, co bylo včera na oběd.

Charitou nově pořízené termonosiče odpovídají platným hygienickým normám pro přepravu teplých pokrmů. Skládají se ze tří nerezových misek opatřených víčky, které do sebe vzájemně zapadají a jsou vloženy do termoobalu – dvouplášťové nádoby z materiálů určených pro styk s potravinami a vyplněné termoizolační hmotou PUR.

Pro 35 uživatelů této služby (převážně seniorů) na Mohelnicku to od 1. září znamená, že již nemusí vlastnit nebo pořizovat si svůj jídlonosič; stávající jim byly vráceny a vyměněny za nové. Charita pořídila celkem 98 nových nádob, pro každého klienta jsou nachystané na zapůjčení 2 sady.

Další změna se týká zabezpečení větší hygieničnosti nádob. Uživatelé vyprázdněné a nečistot zbavené misky naskládají do obalu a předají pečovatelce. Ta termonosiče odveze na středisko v Mohelnici a zde budou, ještě před dodáním do jídelny, přemývány v průmyslové myčce. Činnost mycího úseku bude zabezpečena dobrovolníky registrovanými v Dobrovolnickém centru Charity v programu aktivit pro dlouhodobě nezaměstnané. Stejnou činnost obdobně vykonávají již 2 roky na mycím úseku střediska pečovatelské služby v Zábřehu.

Věříme, že zkvalitnění služby přispěje k větší spokojenosti uživatelů. Zatím sice jen na Mohelnicku, ale postupně se počítá s dovybavením termonosiči i v ostatních střediscích – ve Štítech, v Postřelmově a na Dubicku.

Mgr. Ludmila Ryšavá, vedoucí Charitní pečovatelské služby, Ing. Jana Skalická, asistentka pro propagaci.