Svátek má Oto
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Charita Kroměříž spustila jedinečný projekt pomoci lidem s chronickým duševním onemocněním

charitaDíky grantu z Evropského sociálního fondu se Oblastní charitě Kroměříž podařilo během letních prázdnin spustit jedinečný projekt pomoci chronicky duševně nemocným lidem s názvem „Život za plotem“. Partnerem tohoto projektu je Psychiatrická léčebna v Kroměříži.  Projekt si klade za cíl umožnit lidem s chronickým duševním onemocněním, kteří ukončili ústavní léčbu, opětovné začlenění do společnosti – ono „žít za plotem léčebny“.

V rámci projektu vznikla v Kroměříži nová sociální služba s názvem Sociální rehabilitace ZAHRADA. Tato služba je tvořena pobytovým zařízením s kapacitou 16 lůžek, které sídlí v těsném sousedství Podzámecké zahrady (která ostatně dala této službě název). Toto zařízení umožňuje lidem, kteří již ukončili léčbu v psychiatrické léčebně, aby si za podpory odborného personálu obnovili či získali dovednosti potřebné pro samostatný život. „Zatímco v léčebně mají navařeno, uklizeno a vypráno, zde si tito lidé za naší podpory opět sami vaří, uklízí, perou a učí se zvládat běžné činnosti péče o domácnost včetně správného finančního hospodaření.“ uvádí vedoucí služby Bc. Jitka Bittnerová.

Pobytová služba bude uživatelům poskytována dle individuální potřeby, maximálně však po dobu jednoho roku. Poté, co si uživatelé služby natrénují samostatné fungování a přestěhují se do vlastního bydlení, mohou ještě dále využívat podporu služby prostřednictvím terénních pracovníků. Terénní pracovník může např. jednou týdně navštívit uživatele a podpořit jej v tom, aby dodržoval léčebný režim, pečoval o sebe a svou domácnost, včas platil nájemné atd.

„Vznik nové služby pro lidi s chronickým duševním onemocněním považuji za malý zázrak“ říká ředitelka Oblastní Charity Kroměříž Bc. Anna Valachová, „již mnoho let se mluví o tom, že v našem městě, kde sídlí psychiatrická léčebna s více jak 1000 lůžky, je třeba pobytové služby pro psychicky nemocné osoby, ale doposud se tuto službu nikomu nepodařilo zrealizovat. Jsme velmi rádi, že díky evropským fondům a vynikající spolupráci s Psychiatrickou léčebnou v Kroměříži se to konečně podařilo.“

V rámci zahájení projektu „Život za plotem“ může veřejnost také shlédnou výstavu obrazů s názvem A přesto říci životu „ANO“. Autorem obrazů je pan František Sýkora, který se stal prvním uživatelem nové služby Sociální rehabilitace Zahrada. Pan Sýkora se díky této službě po 4 letech dostal opět „za plot léčebny“ a jeho obrazy pomáhají lidem přibližovat obtíže života s chronickým duševním onemocněním. Výstavu si lze prohlédnout na požádání denně v době od 8:00 do 18:00 do poloviny měsíce září.

Další informace o projektu Vám podá:
Bc. Jitka Bittnerová
vedoucí služby Sociální rehabilitace ZAHRADA
Na Kopečku 1480, 767 01 Kroměříž
tel. 573 334 017, mobil 734 788 081, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript