Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Jak dobře hospodařit s penězi

logo-rod.fin.Jak správně spravovat své finance, podle čeho se rozhodovat při uzavírání spotřebitelských úvěrů, na co si dát v souvislosti s našimi penězi pozor? To vše jsou otázky, které si v dnešní době klademe stále častěji. Bohužel, někdy až teprve tehdy, kdy nás hospodaření s vlastními penězi dostalo do složité situace. Co s tím? Jak takovéto situaci předejít?

Jednou z možností je vědět, na co si dát pozor a umět dobře a zodpovědně se svými penězi hospodařit. Všechny tyto informace se může veřejnost dozvědět na seminářích realizovaných Občanskou poradnou Charity Zábřeh, která na jejich konání získala dotaci v rámci projektu Abeceda rodinných financí.

Semináře jsou určeny nejen pro uživatele a zaměstnance Charity Zábřeh, ale i pro odborníky (pracovníky městských a obecních úřadů, úřadů práce, učitele, sociální pracovníky apod.) a širokou veřejnost. Pracovníci městských a obecních úřadů, úřadů práce i sociální pracovníci dalších organizací se při své práci velmi často setkávají s klienty, kteří se dostali do problémů s rodinnými financemi, dluhy, s exekucemi nebo uzavřeli nevýhodnou smlouvu. V rámci semináře získají potřebné informace k tomu, aby mohli klientům poskytnout dostatek rad, návodů a možností, jak tuto situaci řešit a pokud možno ji příště předejít. Učitelé mohou na základě získaným informacím preventivě působit na své žáky či studenty, kteří se, díky často neuváženému jednání (např. jízda načerno), dostávají do finančních problémů. Cílem projektu je přiblížit lidem koloběhu peněz a podpořit tak jejich orientaci v této problematice.

První semináře pro zaměstnance a uživatele Charity Zábřeh proběhly již v měsících květnu a červnu 2011, další semináře pro odbornou i širokou veřejnost jsou naplánovány na 20. a 27. září v Zábřehu a 11. a 18. října v Mohelnici. Vždy se jedná o dvoudenní seminář, jehož témata na sebe navazují a je třeba se zúčastnit obou. Semináře jsou poskytovány zdarma. Bližší informace a přihlášky na semináře je možné získat u koordinátorky projektu Zdeňky Hrubé na tel. čísle 583 412 587, kl. 21 nebo emailem: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Lektorkou seminářů je vedoucí Občanské poradny Charity Zábřeh, Mgr. Monika Hanušová, Dis.

Seminář obsahuje tato témata:

Rodinný rozpočet - potřeba vedení rodinného rozpočtu, jeho sestavení a finanční produkty s rozpočtem spojené, principy zodpovědného rozpočtu.

Podepsat můžeš, přečíst musíš - základní pravidla smluvních vztahů, doporučené postupy při uzavírání smluv, praktické aspekty zákona o spotřebitelském úvěru, důsledky nesplnění smluvních povinností.

Zodpovědné zadlužování - základních principy zodpovědného zadlužení, předcházení předlužení, kritické životní události, informace o pravidlech výběru produktu a výběru věřitele.

Občanská poradna Charity Zábřeh v letošním roce zaznamenala výrazný nárůst podílu dluhového poradenství v rámci poskytovaných služeb. Více jak 40% poskytnutého poradenství spadá právě do oblasti dluhové problematiky. I z tohoto důvodu, a dále díky podpoře z programu Olomouckého kraje „Podpora aktivit zaměřených na sociální začleňování pro rok 2011“, poradna vyčlenila dluhové problematice celé jedno dopoledne v týdnu (úterý od 8:00 do 12:00 v Zábřehu). V tuto dobu je především poskytována pomoc při administrativně i časově náročném sepisování návrhů na oddlužení.  Zájemci o dluhové poradenství však mohou poradnu navštívit i v jinou otevírací dobu poradny, a to jak v Zábřehu na ulici Farní 1, tak v Mohelnici na ulici Zámecká 11. Dále je možné se telefonicky objednat u vedoucí poradny Mgr. Moniky Hanušové na tel. čísle 736 509 435.

ABECEDA RODINNÝCH FINANCÍ

je projekt finančního vzdělávání určený široké veřejnosti, prostřednictvím seminářů probíhajících přímo v komunitách. Projekt chce podpořit pochopení fungování peněz celému spektru jejich uživatelů, od mládeže až po seniory.

Jeho dalším cílem je rozvíjet finanční gramotnost občanů a tím pomoci ve zlepšení jejich životní úrovně. Zavádí finanční vzdělávání do rodin, do komunit a k sociálně slabším občanům. Dostupnost finančního vzdělávání pro širokou veřejnost je tedy hlavním cílem projektu.

Seznamuje účastníky kurzů se základními principy hospodaření domácnosti od sestavení rodinného rozpočtu až po právní minimum pro každodenní život. Představuje běžně používané finanční produkty v širších souvislostech. Současně stručně a přehledně provádí právy i povinnostmi v pracovně právních vztazích. Všechna témata spojuje princip zodpovědného rozhodování.