Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Na Hrad Bouzov ,,táhnou” evropští stavitelé ze slaměných balíků

Slamene-domyPoslední týden v srpnu se na Bouzovsku uskuteční sedmý ročník Evropského setkání stavitelů ze slaměných balíků (ESBG 2011), které je ústřední evropskou událostí pro všechny slaměné stavitele, architekty, stavaře, vědce, vyučující i žáky, a je organizováno každým druhým rokem. Součástí ESBG bude jednodenní konference, která kromě účastníků ESBG bude přístupná i dalším zájemcům z české veřejnosti a bude simultánně tlumočená do češtiny. Tečkou programu bude koncert irské hudební skupiny Poitín na Hradě Bouzově.

“Je to jeden z příkladů, jak naše národní dědictví pomáhá k vytvoření mostů mezi minulostí a současností, když srovnáme náš kamenný hrad s tímto moderním přístupem ke stavitelství  nízkoenergetických domů z přírodních materiálů,” říká kastelánka Zuzana Šulcová z Národního památkového ústavu.

Letošní setkání ESBG proběhne od úterý 23. do soboty 27. srpna v Centru přírodního stavitelství Permalot v Podolí u Bouzova. Hlavní program setkání je přístupný pouze registrovaným účastníkům, nicméně páteční konference je určena široké veřejnosti. Zkušení evropští stavitelé na ní představí témata související se vzděláváním, výzkumem a podnikáním v moderním nízkoenergetickém stavitelství.


První obecní stavba ze slaměných balíků v České republice

V rámci setkání a ve spolupráci s Obecním úřadem Bouzov se uskuteční stavba autobusové zastávky z přírodních materiálů (dřevěná konstrukce, slaměné balíky, hliněné omítky a zelená střecha). Do výstavby se spolu s mezinárodními staviteli z 22 různých zemí bude
moci zapojit i místní mládež.

Navštivte slaměné domy!

Poslední srpnovou neděli se uskuteční den otevřených dveří v obytných slaměných domech po celé České republice jako jedna z doplňkových akcí ESBG. Organizátor akce Jan Froněk k tomu dodává: “Těší nás, že můžeme nabídnout tolik rozličných příkladů domů ze slaměných balíků po celé zemi. Již teď víme o řadě dalších budov, které čekají na vydání stavebního povolení nebo jsou rozestavěny, a tak doufáme, že se tato akce bude každoročně opakovat a rozrůstat.” Pokud chcete zažít atmosféru slaměného domu, pak si můžete jednoduše vybrat z nabídky 16 domů na stránkách www.slamenestavitelstvi.cz. Tamtéž najdete forum pro zájemce o větší vhled do slaměného stavitelství.


E-Kohabitat

Po páteční konferenci a koncertu a před dnem otevřených dveří bude ještě možné navštívit sobotní veletrh E-kohabitat (27.8.), který bude probíhat v Permalotu (Podolí u Bouzova) spolu s každoroční Oslavou přírodního stavitelství. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé praktické workshopy, na ukázky technik přírodního stavitelství a spotřební eko-produkty od ekologických stavebních materiálů přes bavlněné plenky, domácí farmářské a kosmetické produkty. Tato akce se koná ve stejný termín jako populární výroční „Balóny nad hradem“, které pořádá Hanácká kyselka pro celé rodiny.


Podrobný program a aktuální informace o celém ESBG včetně doprovodných akcí lze najít na:
www.slamenestavitelstvi.cz