Svátek má Jiří
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Dvacet let novodobé demokracie v Přerově

top1.jpgPrvní červnový den patřil v Přerově konferenci na téma „Dvacet let novodobé demokracie". Tu pro širokou veřejnost uspořádal Regionální klub Mladých Konzervativců v Přerov spolu s Asociací přerovských neziskových organizací a za podpory Konrad Adenauer Stiftung.

Největšími lákadly konference byly především pozvané osobnosti, mezi něž patřili jak pamětníci, tak osobnosti současné politické scény.

Svými příspěvky odkazujícími na poměry v dobách socialistického Československa přispěli ing. Emanuel Ondra, člen Vojenského sdružení rehabilitovaných Přerov; Milan Stav, člen Pomocných technických praporů; František Přeslička jako zástupe Konfederace politických vězňů, Karel Zejda a dále za Klub angažovaných nestraníků Vladimír Hučín a ing. Jaroslav Bezděk. Všichni řečníci se s přítomnými podělili o své vlastní zkušenosti s perzekucí a vyloučením ze společnosti v předlistopadové době.

Odbornou veřejnost na konferenci zastupoval politolog PhDr. Petr Sokol se svým příspěvkem přibližujícím vývoj českého stranického systému.

Následující blok konference byl věnován diskuzi přítomné veřejnosti s pozvanými hosty, mezi něž patřili i přední politici z Olomouckého kraje. Ačkoliv cílem pořadatelů byla účast zástupců co možná nejširšího spektra politických stran, na konferenci nakonec dorazili pouze zástupci ODS - poslanci PČR Petr Krill a Zdeněk Boháč a radní města Přerova Ivo Kropáč. Přesto se rozpoutala živá diskuze věnující se aktuálním tématům - jak procesu ratifikace Lisabonské smlouvy a radarové základně v ČR, tak i tzv. vajíčkové válce na mítincích ČSSD.

astnci1.jpgapno1.jpg