Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

V Olomouci se sešli nevidomí esperantisté z Evropy a Japonska

kongres-nevidomych-esperantistuV Olomouci se ve dnech 14. až 21. července 2011 uskutečnil 77. Mezinárodní kongres nevidomých esperantistů. Mezinárodního setkání se zúčastnilo celkem 56 hostů ze dvanácti zemí (Česko, Bulharsko, Finsko, Itálie, Německo, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Srbsko, Rakousko, Rusko, Japonsko).

Záštitu nad kongresem převzala náměstkyně hejtmana Mgr. Yvona Kubjátová a primátor statutárního města Olomouce pan Martin Novotný. Kongres výrazně finančně podpořila Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, Olomoucký kraj, Technické muzeum v Brně, Veolia transport Morava, Hotel Sigma Olomouc, nakladatelství Kava-Pech Dobřichovice, Knihovna a tiskárna pro nevidomé Praha, Dopravní podnik města Olomouce a TyfloCentrum Olomouc, o.p.s. Pořadatelem akce byla Sekce nevidomých Českého svazu esperantistů.

V hotelu Sigma se kromě slavnostního zahájení a ukončení kongresu také konala neformální setkání účastníků, přednášky na nejrůznější témata včetně hlavního - „Zpřístupňování kulturních zařízení pro nevidomé“ a dvě shromáždění mezinárodní organizace nevidomých esperantistů (LIBE).

V programu kongresu byla celá řada návštěv pamětihodností a zajímavostí Olomouce a jeho okolí. Např. to byla návštěva historické radnice a centra města, katedrály sv. Václava a Arcidiecézního muzea, baziliky a zoo na Svatém kopečku, Klášterního hradiska,  křelovského fortu a esperantské mše v kostele sv. Michala. Účastníci rovněž navštívili hostinský pivovar Moritz a Loveckou chatu v Horce nad Moravou. Jeden den byl věnován přednášce v brněnském Technickém muzeu o organizátorovi prvního kongresu nevidomých esperantistů v Praze v roce 1921 – Karlu Emanuelu Macanovi, který byl nestorem esperantského hnutí nevidomých u nás i ve světě.

Účastníci nemohli vynechat taktéž centrum poskytování sociálních služeb pro zrakově postižené na ulici I.P. Pavlova v Olomouci. Tam se dozvěděli o úrovni poskytování elementární rehabilitace, vzdělávacích aktivit a podpoře osob se zrakovým hendikepem při vyhledávání zaměstnání na území Olomouce a Olomouckého kraje. Také navštívili prodejnu kompenzačních pomůcek, kde si širokou nabídku tohoto sortimentu prohlédli, někteří i pomůcky zakoupili.

Cílem kongresu byla především výměna poznatků o úrovni péče o zrakově postižené v různých zemích, vybavenosti kompenzačními pomůckami a odstraňování bariér. Účastníci se setkali se svými známými z minulých kongresů a taktéž navázali nové vztahy a nová přátelství. V neposlední řadě měli příležitost se dále zdokonalovat v používání esperanta, které je tradičním dorozumívacím prostředkem nevidomých celého světa už téměř 100 let.

Vážíme si všech těch institucí a organizací, které finančně nebo jakýmkoliv jiným způsobem podpořili toto mezinárodní setkání. Určitě se vydařilo a svým poznávacím programem nesporně také přispělo k prezentaci Olomouce a Olomouckého kraje směrem do zahraničí.