Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

V centrálním Somálsku už lidé nemají žádnou vodu a potraviny

Somalsko/Credit: REUTERS/Feisal OmaDle očekávání dnes OSN vyhlásila hladomor ve dvou částech centrálního Somálska. Katastrofu může odvrátit jen humanitární pomoc. Charita žádá veřejnost o finanční podporu této humanitární pomoci. V hotovosti lze přispět i v Olomouci.

Dle informací, které vydala ČTK OSN dnes opravdu oficiálně označila katastrofální humanitární situaci v Somálsku za hladomor. OSN o hladomoru hovoří, pokud je více než 30 procent dětí v postižené oblasti podvyživených a umírají v ní dva lidé na 10.000 obyvatel denně kvůli nedostatku potravin. V jižních oblastech Somálska je to již šest lidí. Jediným způsobem okamžité pomoci je masivní humanitární pomoc.

Veřejnost může přispět na vyhlášený sbírkový účet 55660022/0800, u České spořitelny, a.s., variabilní symboly - Etiopie: 146 a Somálsko: 103.

Lidé z Olomouce mohou do této sbírky přispět také v hotovosti v sídle Arcidiecézní charity Olomouc na Křížkovského ul. 6, kde jsou denně od 8 do 16 hod. k dispozici sběrací listiny.

V Etiopii pomáhají prostřednictvím Caritas Ethiopia například americká CRS, britská a irská CAFOD/TROCAIRE a belgická Charita (Caritas Belgium), v Somálsku pracuje Caritas Somalia a v Somalilandu mise Caritas Switzerland/Luxembourg.

Charita ČR prozatím neplánuje zásah přímo na místě. „Budeme však využívat služeb našich partnerů. V Somalilandu jsme pomáhali v letech 2009-2010 s budováním zdrojů pitné vody a hygienických zařízení a nyní pracujeme v Etiopii. Prostředí a partnery tedy známe a můžeme za ně ručit,“ říká Pavel Gruber, vedoucí oddělení humanitární a rozvojové pomoci Charity ČR.

Zejména v Etiopii a Somálsku hrozí hladomor nejvíce. Největší sucho za posledních 60 let, které postihlo východní Afriku, zasáhlo více jak 10 milionů lidí. Jedná se o oblast zvanou Africký roh, která zahrnuje Somálsko, Etiopii, Džibuti a Eritreu. Dobytek a úroda je zničená dlouhotrvajícím suchem. Za největší humanitární krizí současnosti jsou kromě sucha také vysoké ceny komodit na světových trzích a dlouhotrvající vojenské konflikty.

Podle americké agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) se nebezpečná situace v oblasti Afrického rohu bude zhoršovat až do konce roku. Hodně bude záležet na vývoji cen potravin, ozbrojených konfliktech, které region sužují již přes 20 let a humanitární pomoci.

Pátý stupeň hladomoru patrně OSN vyhlásí pro části Somálska nejvíce zasažené suchem, a to pro Bakool a Lower Shabele.

Více informací vám podá: 
Pavel Gruber, vedoucí oddělení humanitární a rozvojové pomoci Charity ČR
e-mail:  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript