Svátek má Rostislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Vršky od plastových lahví pomáhají

logovrskyCharita Zábřeh již téměř 1,5 roku sbírá vršky od PET lahví. Jen v loňském roce prošlo rukama 43 lidí v hmotné nouzi v malé dílničce - třídírně na Valové 9 - celkem 2,4 tuny malých barevných vršků. Ti je přebírají, třídí do pytlů podle barev, Charita uzávěry následně odprodává do výkupu, kde se rozemílají na drť, tavením přeměňují na granule, které se opětovně využívají jako surovina při výrobě plastových výrobků – např. zahradních a herních prvků, prvků pro stavebnictví, věcí denní spotřeby. Aby přitom váha ukázala pouhý jeden kilogram, je nutné na její misku nasypat téměř 400 vršků.

Lidé v hmotné nouzi, kteří jsou dlouhodobě bez zaměstnání a je pro ně těžké najít jiné uplatnění ve veřejné/dobrovolnické službě, takto vykonávají smysluplnou činnost, přičemž touto svojí pravidelnou „prací“ si navíc „zaslouží“ nekrácenou výši sociální dávky - příspěvku na živobytí. Jde o jakousi formu terapie, kdy se učí organizovat denní rozvrh, získávají pracovní zkušenosti a komunikační dovednosti, fungují v kolektivu, zakoušejí pocit užitečnosti, protože jsou svému okolí platní, a tím vším se znovu začleňují do společnosti.

Veřejná sběrná místa, kde mohou lidé vršky odevzdávat, jsou např. v Zábřehu na Charitě a v průčelí kostela sv. Bartoloměje, na obecních úřadech Písařov, Rovensko, Hynčina, v kostele ve Zvoli, v tatenické prodejně Konzum.  Mnoho jich je také zřízeno neveřejně – např. různě po školách, v jídelnách či restauracích. Nejvzdálenějším „dárcem“, kde pro zábřežskou Charitu odkládali vršky od PET lahví, byl zatím pražský hotel Alcron.

Velké poděkování z poslední doby patří skautskému oddílu „Hledači“ ze Štítů a z Horních Studének, kde mezi svými členy vyhlásili několikaměsíční soutěž ve sběru plastových zátek. Zábřežské Charitě jich pak předali celých 68 kilogramů. Skautská družina „Studýňáci“ mezi sebou vysbírala 38 kg, svůj dar vlčata a světlušky dokonce sami do Zábřehu i dovezli - bylo tak možné je seznámit blíže s projektem, provést je dílničkou, kde se vršky třídí a prostřednictvím videoprojekce jim přiblížit, co se s plasty v řetězci druhotného zpracování odpadů děje dále.

Kromě toho, že takto našla trvalý přísun smysluplné a celoroční činnosti pro problémové a potřebné občany, je pro Charitu důležitý i environmentální aspekt celého projektu. K hospodaření s odpady i využití surovin je nutné přistupovat odpovědně a s rozmyslem.  A přestože je tento projekt vlastně závislý na spotřebě nápojů v plastových lahvích, upozorňuje Charita i na to, že je určitě vhodnější kupovat nápoje v opakovatelně využitelných nádobách.