Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Průzkum trhu: Ovoce a zelenina v bio kvalitě se v Olomouci koupit dá, prodejních míst však stále není mnoho

loho_hnuti_duhaOvoce a zeleninu v bio kvalitě v Olomouci nakoupíme, musíme však vědět, kam se na nákup vydat. Platí to obzvláště, pokud nám záleží nejen na způsobu pěstování, ale také na původu.

Cedulku bio dnes sice najdeme i u ovoce a zeleniny v supermarketech, většinou se však jedná o dovoz. Plody z českého ekologického zemědělství má v nabídce jen malé množství prodejen. V Olomouci je najdeme v Pí-centru nebo v prodejně Bio Farm. V červnovém čísle Olomouckého Biozpravodaje, jehož vydání finančně podpořilo město Olomouc, byl zveřejněn průzkum, které konkrétní plodiny a kde jsou v nabídce[1].

Kromě kamenných prodejen mají zákazníci i další možnosti. Někteří ekozemědělci z Olomouce  a okolí prodávají na Hanáckém farmářském trhu, který se na Dolním náměstí pořádá každý pátek. Zájemci, kteří by chtěli ovoce a zelinu v biokvalitě dostávat pravidelně, mohou využít bedýnkových systémů. Biobedýnky v Olomouci nabízí Bio-bedýnky Olomouc[2] či zahradnictví Biozelenina Velehrad[3].

Radka Spurná z Hnutí DUHA řekla:

„Prodejních míst bio ovoce a zeleniny v porovnání s prodejnami plodin vypěstovaných konvenčním způsobem stále není v Olomouci mnoho. Pokud však lidem skutečně záleží na tom, co nakupují, možnosti dostat se k produktům ekologikcého zemědělství mají.“