Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

MAS – Partnerství Moštěnka podpoří 16 nových projektů na venkově za téměř devět a půl milionu

mas_mostenkaMístní akční skupina – Partnerství Moštěnka rozhodla o rozdělení dalších téměř devět a půl milionů korun z programu Leader pro místní žadatele z regionu. Ve své páté výzvě vybrala 16 z 23 předložených projektů.

Největší zájem byl o oblast občanského vybavení a služeb, kam bylo podáno 12 žádostí o dotaci, z nichž uspělo osm.

Podporu získají projekty obcí Míškovice na místní knihovnu, Stará Ves na úpravy základní školy a jídelny a Ludslavice a Sdružení dobrovolných hasičů Němčice na podporu mládeže a rozvoj spolkového a společenského života v obci. Okresní organizace Českého svazu včelařů v Kroměříži vybuduje Včelí dům, stálé centrum pomoci včelám, a Medovou zahradu s medonosnými květinami a keři v Rezervaci lidových staveb Hejnice v Rymicích, Občanské sdružení Lechotice.NET získá podporu na pokročilou internetizaci obce Lechotice. TJ Sokol Rymice a TJ Sokol Domaželice zmodernizují svá sportovní hřiště.

V oblasti zaměřené na ochranu kulturního dědictví získají podporu akce na rekonstrukci architektonicky zajímavé středověké tvrze v Kurovicích a obnova zdi kolem kostela v obci Horní Moštěnice.

MAS podpořila také šest zemědělských projektů. Pořízeny budou nová zemědělská technika pro čtyři zemědělce v regionu, vybavení pro vaření kvalitních švestkových povidel a automaty pro výdej mléka pro Agrodružstvo Roštění.

Projekty 5. výzvy vybírala a schválila MAS – Partnerství Moštěnka 9. června. Další 6. výzva bude vyhlášena na podzim tohoto roku a premiérově zde bude vyhlášeno opatření na podporu a rozvoj drobných podnikatelů v regionu. Začátkem roku 2012 pak bude vyhlášena v 7. výzvě oblast podpory zaměřená na zlepšení infrastruktury a vzhledu obcí s výchozí alokací pro rok 2012.

MAS – Partnerství Moštěnka bude až do roku 2013 rozdělovat ročně cca 10 milionů korun pro místní projekty v evropském programu Leader, který řídí ministerstvo zemědělství. Region se nachází v samotném středu Moravy a tvoří jej 22 obcí mikroregionu Moštěnka v Olomouckém kraji a 27 obcí mikroregionu Holešovsko a okolí ve Zlínském kraji. Podle počtu obcí je největší místní akční skupinou na celé střední Moravě.