Svátek má Valérie
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Dříve narozené děti z celé republiky se sešly v Olomouci-Holici

Cekani-na-dort-k-prvnimu-setkani-nedonosenych-detiPrvní civilní setkání předčasně narozených dětí z celé České republiky proběhlo 3. května 2011 v Olomouci-Holici, v Rodinném centru (RC) Heřmánek. Na Párty s Nedoklubkem dorazilo šest desítek dětí a jejich rodičů, zúčastnili se i zdravotníci a zástupci organizací, kteří se o dříve narozené děti starají. Akci pořádalo občanské sdružení Nedoklubko ve spolupráci s olomouckým Rodinným centrem Heřmánek.

„Jsme rádi, že za námi přijeli primář novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc, pan doktor Lumír Kantor a take pan doktor Jan Hálek, z olomoucké dětské kliniky. Dorazily i sestřičky z novorozeneckého oddělení jednotky intenzivní a resuscitační péče a bývalá staniční sestra, paní Jaroslava Tomášková, která stála na konci padesátých let u zrodu nového novorozeneckého oddělení v olomoucké nemocnici, “ informuje Petra Tenglerová, manažerka RC Heřmánek. „Rodiče se jim pochlubili svými dětmi, předvedli pokroky, které jejich ratolesti rok od roku dělají a samozřejmě s nimi probrali řadu zajímavých témat. Chtěli bychom toto setkání pořádat každoročně,“ dodává Petra Tenglerová.

Na párty přišla se svými o dva měsíce dříve narozenými dvojčátky i Lenka Vykoukalová. „Je to úžasné, že vidím našeho pana doktora Hálka takto v civilu a můžu si s ním popovídat a poděkovat mu. Chodíme k němu pravidelně už skoro dva roky, co jsou Kristýnka a Karolínka na světě. Je to jeden z nejlepších doktorů, které znám - po odborné i po lidské stránce,“ říká maminka, která se sama narodila před 27 lety předčasně, ve 33. týdnu těhotenství a stala se tak „nejstarším“ dříve narozemým účastníkem Párty s Nedoklubkem. „Holky si to tu náramně užily - dívaly se s úžasem na přichystaná kouzla, daly si pořádně do nosu s dortem a na závěr si nechaly pomalovat obličeje a nechtěly se pak vůbec umýt,“ usmívá se Vykoukalová.

„Před rokem jsme se v květnu sešli ve Fakultní nemocnici Olomouc, abychom zde slavnostně spustili projekt Mámy pro mámy. Dnešní akcí jsme mimo jiné chtěli poděkovat nemocnici a těm, kteří pomáhají. Vše běží tak, jak má,“ sděluje Klára Czirková z Nedoklubka. „V Heřmánku se soustředí dárky od mateřských center z celého Olomouckého kraje, dále jsou předány sestřičkám v nemocnici a ty je spolu s kontakty dají každé mamince, které se narodí děťátko předčasně. Ta potom najde pomoc a podporu nejen u odborníků, ale i u maminek, které si mnohdy nečekaný předčasný zvrat těhotenství prožily na vlastní kůži,“ přibližuje projekt Czirková.

Akce se zúčastnila i Zuzana Staroštíková, manažerka Centra pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty, které působí v Olomouci-Holici. „Rádi jsme pomohli s organizací, s Nedoklubkem dlouhodobě úzce spolupracujeme, protože dvojčat a vícerčat se problém předčasného porodu týká velice často. Pro maminku je velmi bolestné, pokud si třeba domů může odnést jenom jedno z dvojčátek a druhé může vídat jenom v nemocnici v inkubátoru,“ vysvětluje manažerka. „Každá matka prožívá intenzivně týdny po porodu - a představte si mámu, která má dětí víc a ještě musí věnovat zvýšenou péči těm dříve narozeným. Pomáháme, jak jenom to jde - odbornými poradnami, půjčovnami speciálních pomůcek pro vícerčata, umožňujeme rodičům nejrůznější sektávání a vymýšlíme zajímavé programy,“ dodává Staroštíková.