Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

ZPRÁVA Z AKCE Předvolební Kotlík UNO ze dne 11. května 2010

Tradiční Předvolební Kotlík UNO se konal 11. května 2010 jako setkání zástupců NNO a veřejnosti s lídry politických stran kandidujícími do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ve volbách v květnu 2010.

Byli pozváni zástupci všech 18 politických stran, které v Olomouckém kraji kandidují do voleb. Oslovili jsme lídry, tedy kandidáty na prvním místě kandidátní listiny, a přehled zúčastněných najdete níže:

č.

Strany kandidující v Olomouckém kraji:

Přítomni (č. na kandidátce)

Nedostavili se

1

OBČANÉ.CZ

 

František Pyrolt (1)

4

Věci veřejné

Ing. Lenka Andrýsová (1)

 

5

Konzervativní strana

Dan Drápal (1)

 

6

Komunistická strana Čech a Moravy

PaeDr. Jindřich Kania (6)

 

7

Koruna Česká

MUDr. Pavel Andrš (7)

 

9

Česká strana sociálně demokratická

Ing. Roman Váňa (1)

 

12

Moravané

 

JUDr. Jiří Bílý (1)

13

Strana Práv Občanů ZEMANOVCI

Mgr. Radek Augustin (1)

 

14

STOP

 

Ing. Petr Koruna (1)

15

TOP 09

MUDr. Jitka Chalánková (1)

 

17

KDU-ČSL

Ing. Pavel Horák (1)

 

18

Volte Pravý blok

 

Marek Kořínek (1)

20

Strana zelených

 

Tomáš Hradil  (1)

21

Suverenita

 

JUDr. Jan Rytíř (1)

23

Česká pirátská strana

 

Dušan Dvořák (1)

24

Dělnická strana sociální spravedlnosti

Václav Prokůpek (1)

 

25

Strana svobodných občanů

 

Ing. Marek Sedláček (1)

26

Občanská demokratická strana

Ing. Petr Krill (4)

 

 

Zástupců z řad NNO a veřejnosti se akce zúčastnilo 54 a byl pořízen videozáznam.

 

Moderátor, Ing. Jiří Rudolf, místopředseda UNO, se své role zhostil velice dobře a diskuze byla přes velkou rozdílnost názorů kandidátů vedena kultivovaně a v relativně příjemné atmosféře. V první části kandidáti krátce představili svůj volební program, poté se rozvinula moderovaná diskuze o problematice neziskového sektoru a na závěr politici odpovídali na některé dotazy zástupců neziskovek. Protože přišlo 10 kandidátů různých politických stran, trvala akce zhruba 3 hodiny.

Přestože z Kotlíku není žádný konkrétní výstup, kromě videozáznmu, kde jsou zachyceny nezávazné přísliby politiků, dá se říci, že akce splnila očekávání organizátorů, kandidátů i publika. Problémy neziskovek jsou trvalé a musí se jimi zabývat každá politická strana zvolená do všech vrcholných orgánů této země. Bylo vidět, že jsou si toho kandidáti vědomi a rozdíly byly patrné pouze v hloubce znalostí prostředí neziskového sektoru.

 

Na závěr byli všichni zúčastnění pozváni na výborný kotlíkový guláš, který v rozporu s tradicemi nenabízeli tentokrát lídři politických stran, ale zajistila jej Unie neziskových organizací Olomouckého kraje jako organizátor akce.