Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

K Mlokovi (nejen) za poezií

festival-basniku-2011Ve dnech 23. až 27. května 2011 se v olomoucké Galerii U Mloka již po jedenácté uskuteční Festival básníků, tentokrát s podtitulem „zápasy poetické o poetické“. Příznivci poezie se mohou těšit na pětidenní cyklus autorských čtení a další doprovodné akce. Letošní ročník se ohlásí 23. května vernisáží výstavy velkoformátových fotografií „Siluety noci“ ostravského multiumělce Davida Pillowa.

Vernisáž potom doprovodí hudbou a autorským čtením sám autor společně s Janem Krestou a Radimem Hayekem. Následovat bude představení autorského divadla J.S.T.E. a D.R.E.D., které olomouckému publiku představí divadelní formou tvorbu Aglayi Veteranyi. Divadelní představení bude uvedeno v altánku v parku naproti restauraci Fontána. Jednotlivé večery poezie pak budou probíhat od úterý 24. května do pátku 27. května vždy od 18.00 nebo 19:00 hodin. Každý večer bude doprovázen hudební produkcí olomouckých i mimoolomouckých kapel. Program festivalu zakončí přehlídka slam poetry, která se bude konat v pátek 27. května od 19.00 v Bluesbaru Garch.

Pět tematicky komponovaných večerů představí rozmanité formy současné poezie od básní ovlivněných undergroundovou poetikou, přes poezii ženskou, až po vystoupení kontroverzních umělců spjatých s Olomoucí nebo slamerů. Výraznější jednotící prvek festivalu představuje důraz kladený na osobitost a jedinečnost vystupujících umělců, a to v rovině tematické, jazykové nebo zaměřením na orální přednes často spojený s hudebním či vizuálním doprovodem. Účast na letošním ročníku přislíbili mimo jiné Ivan Martin Jirous, J.H. Krchovský, J.E. Frič, Milan Kozelka, Petr Palarčík, Natálie Kocábová, Andrea Vatulíková nebo Janele z Liků.

Festival pořádá nezisková organizace P-centrum, středisko prevence, léčby a integrace osob ohrožených drogovou závislostí, za podpory statutárního města Olomouce, Olomouckého kraje a Ministerstva kultury ČR. Cílem akce je mapovat současnou českou kulturní scénu a vytvořit prostor pro osobní kontakt umělců s publikem. Díky uvádění  různých forem současné domácí poezie umožňuje návštěvníkům konfrontovat rozdílné kulturní vlivy a rozšiřovat si obzor znalostí o různých literárních regionech a nových formách poezie.

Podrobný program festivalu ke stažení ZDE