Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Žáci z prostějovské ZŠ E. Valenty v rámci projektu Get up and goals upozorňují na nadměrnou produkci plastů

P1230502Základní škola E. Valenty Prostějov se v rámci projektu Get up and Goals organizace APROK, snaží již několik let o ekologickou osvětu. Na začátku října odstartovali žáci a učitelé další akci, která upozorňuje na množství plastového odpadu, které jsme schopni za velmi krátkou dobu vyprodukovat. Jejím cílem je pak přimět každého jedince, aby do budoucna pokusil produkci plastu snížit.

Principem celé akce je vyhodnotit, kolik plastu vyprodukuje jedna třída za jeden pracovní týden. Každá třída proto dostane svůj vlastní černý pytel, který slouží pro sběr veškerého plastového odpadu. Po pěti dnech se všechny pytle ze tříd vysbírají a bude následovat vyhodnocení. Jelikož je ve škole dohromady více než 700 osob, jedná se o velký reprezentační vzorek.

Učitelé se společně s žáky pokusí také navrhnout řešení, jak omezit spotřebu plastů. Diskutovat se bude o jednorázových PET lahvích a jejich nahrazení jinými typy lahví, o plastových pytlících a taškách a jejich možném nahrazení látkovým. „Principem je upozornit na množství plastového odpadu, které jsme schopni za velmi krátkou dobu vyprodukovat a zamyslet se nad tím, co bychom mohli do budoucna dělat jinak, co můžeme udělat jako jednotlivci apod.,“ uvedl David Navrátil, učitel na ZŠ E. Valenty a jeden z organizátorů akce. Akce odstartovala již v pondělí 12 října. Bohužel byly tentýž týden všechny školy vzhledem ke zhoršující se epidemiologické situaci v ČR uzavřeny a akce byla přerušena. Žáci však budou se sbíráním pokračovat hned po návratu do škol.

O projektu Get up and Goals!

V Česku projekt Get up and Goals! implementuje vzdělávací organizace ARPOK ve spolupráci s organizací ADRA za podpory Evropské komise a České rozvojové agentury: „Naším cílem je propojení Cílů udržitelného rozvoje, konkrétně témat migrace, klimatická změna, mezinárodní nerovnosti a gender s běžnými tématy ve škole. V 10 zapojených školách během loňského školního roku učitelé testovali lekce k výše uvedeným tématům, hodnotili u žáků dopady na úrovni znalostí, postojů a chování a podporovali žákovské týmy v realizaci osvětových akcí. Projekt Get up and Goals přináší "svět" do škol a učí nejen žáky, ale i učitele a účastníky školních osvětových akcí, že globální témata souvisí s našimi životy tady a teď,” okomentovala práci na školách organizátorka projektu Lenka Pánková.