Svátek má Josef
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Zveme na třídenní akce k 500. výročí nejstaršího hmotného dokladu o litovelských střelcích

LITOVELSKÉ STŘELECKÉ SLAVNOSTI - PLAKÁT S PROGRAMEMHistorický spolek Kirri, Muzeum Litovel a Muzejní společnost Litovelska Vás zvou na Litovelské střelecké slavnosti, které se uskuteční k 500. výročí litovelských střelců v Muzeu Litovel a parku před ním od pátku 21. do neděle 23. září, hlavní program bude v sobotu 22. září. Těšit se můžete na vystoupení různých spolků, střeleckou výstavu, poprvé budou vystaveny originály všech 4 litovelských střeleckých řetězů, představen bude nový (pátý) litovelský střelecký řetěz, nebude chybět křest knihy o historii litovelských střelců a střelnice a zábava pro děti i celou rodinu. Občerstvení je zajištěno a celá akce je zdarma. Bližší informace a časový harmonogram najdete níže.

Program:

V pátek 21. září 2018 bude od 9 do 17 hodin otevřena v přízemí muzea malá výstava věnovaná střelnici a střeleckým spolkům u nás. V 17 hodin se můžete v expozici řemesel těšit na přednášku Davida Křížana o litovelských střelcích a střeleckých řetězech. 

STŘELEC Z LUKUV sobotu 22. září 2018 se bude hlavní část střeleckých oslav odbývat před muzeem, bývalou střelnicí. Od 10 do 18 hodin zveme opět k návštěvě výstavy zaměřené na historii litovelské střelnice a střelců v přízemí budovy. Sobotní akce je zdarma. Po celou dobu bude ukázka dobového ležení a lukostřelnice. Slavnostní zahájení odpoledního programu se uskuteční ve 14 hodin čestnou salvou ostrostřelců, na 15 hodin je plánováno představení nového střeleckého řetězu a na 16 hodin křest publikace Ivany Kubíčkové Historie litovelských střelců a střelnice. Po celé odpoledne budou vystupovat různé historické spolky, představí především historické metné, palné a střelné zbraně. Účast přislíbila Armáda ČR, tematické hry pro děti bude zajišťovat Dům dětí a mládeže Litovel, k dobré pohodě je zajištěno občerstvení. Závěrečná salva ostrostřelců a oficiální ukončení programu je plánováno na 18.30 hodin.

V neděli 23. září 2018 bude od 9 do 17 hodin (ve 13 hodin i s komentářem) pro zájemce otevřená výstava o litovelské střelecké historii v budově muzea a program oslav zakončí série kratších odpoledních přednášek na střelecká témata ve stálé expozici řemesel. Ve 14 hodin se uskuteční přednáška Ondřeje Soukupa na téma Kabinet hrůzy palných zbraní. V 15 hodin jej vystřídá David Křížan prezentací Lukem to začalo… a v 16 hodin se ke slovu znovu dostane Ondřej Soukup (Tempest) s přednáškou Milníky vývoje palných zbraní. Tečku za střeleckým víkendem udělá Miloš Malý z Kroměříže, který v 17 hodin vystoupí s příspěvkem Ostrostřelci včera a dnes.

Historický spolek Kirri

Historický spolek Kirri vznikl v roce 2007 v obci Pňovice pod názvem Kirri o.s. Za dobu své více než desetileté existence spolek uspořádal anebo se podílel na bezpočtu kulturních nebo sportovních akcí. Mnoho z nich se uskutečnilo na hradech, zámcích či v muzeích. Od začátku své existence se zaměřuje na historii, lukostřelbu a bojová umění. Dlouhodobě spolupracuje s Muzeem Litovel a Muzejní společností Litovelska, z. s. (Velikonoční jarmarky, Oživlá řemesla, muzejní noci, speciální programy a prohlídky v Muzeu Litovel…)

Muzejní společnost Litovelska, z. s.

ŠTÍTEK Z ROKU 1518Muzejní společnost Litovelska, občanské sdružení (dále MSL) byla dne 9. března 2004 zaregistrována na Ministerstvu vnitra České republiky. Je dobrovolným a nezávislým sdružením občanů se zájmem především o historii, muzejnictví, vlastivědu, archeologii, národopis, ale také o další obory lidské činnosti a přírodní zajímavosti. Za více než 14 let činnosti se podařilo připravit a uskutečnit mnoho akcí a projektů. Díky stálé přízni a finanční podpoře Města Litovel a Olomouckého kraje spolek mohl ze skromných začátků „vyrůst“ v organizaci s pestrou činností. Od začátku pořádal přednášky, besedy, vlastivědné i přírodovědné vycházky a výlety. Členové MSL pomáhali také v přípravné fázi ke znovuotevření Muzea Litovel (slavnostní otevření dne 11. září 2004). V dalších letech se rozšířil záběr spolku o exkurze, komentované prohlídky výstav, autobusové zájezdy, apod. Od roku 2006 vydává spolek samostatné publikace. V roce 2013 přispěla MSL na bronzovou sochu Gustava Frištenského před litovelskou sokolovnou.

Muzeum Litovel

Současné Muzeum Litovel bylo po rekonstrukci slavnostně otevřeno 11. září 2004. Začátky byly velmi skromné, neboť obnovené muzeum nemělo prakticky žádné vlastní sbírky. V přízemí budovy byla po desítkách let opět otevřena restaurace. Dne 17. února 2005 byla otevřena první stálá expozice Litovelská řemesla první poloviny 20. století. Poslední rekonstrukce budovy probíhala od srpna 2014 do srpna 2015, kdy bylo k výstavním účelům upraveno její podkroví, v němž byly vybudovány dva výstavní sály. Dne 13. ledna 2016 zde byly slavnostně otevřeny dvě nové dlouhodobé expozice „Od mechanického hracího strojku k modernímu gramofonu“ a „Gustav Frištenský“. Muzeum Litovel je instituce zaměřující se na historii města Litovle a jeho nejbližšího okolí. Sídlí ve Smyčkově ulici v Litovli v trojpodlažním objektu bývalé střelnice, který je chráněnou kulturní památkou.

[Tisková zpráva – Litovelské střelecké slavnosti – 21. – 23. září 2018, David Křížan, hlavní organizátor, Historický spolek Kirri a Mgr. Robert Najman, předseda Muzejní společnosti Litovelska, z. s.]