Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Akce na Sluňákově: Ekovečery, fotografická soutěž, velikonoční výtvarné dílny a termíny Ekologických dnů Olomouc

Sluňákov život bez odpaduPojďte s námi hledat krásu v celkem běžných věcech. Pomozte nám inspirovat k šetrnějšímu životu. Fotografická soutěž zejména pro pro Olomoučáky s uzávěrkou 8. dubna. Stále více lidem nestačí odpad jen třídit. Snaží se žít tak, aby po nich zůstávalo minimum odpadu. Ať už k nim patříte, nebo chcete jen vyzkoušet jeden malý krůček, pojďte se s ostatními podělit. Pořiďte fotografie na téma souteže "Můj život bez odpadu" a pošlete nám je s názvem či krátkým komentářem. Jde nám tedy o situace z vašeho života nebo místa v Olomouci a blízkém okolí, které souvisí s minimální produkcí odpadu. Do soutěže ale patří vše, co souvisí se snahou omezit množství odpadů – nechceme omezovat nápady. Přidejte se k události na facebooku, informace najdete také v aktualitách na www.slunakov.cz. Soutěžní kategorie, odměny, hodnocení a další info ZDE. Soutěž pořádá Sluňákov, Odbor Životního prostředí Magistrátu města Olomouce a Technické služby města Olomouce, a.s. 

Další akce Sluňákova naleznete v článku níže.

Sluňákov sedmý kontinent

Poslední opravdová divočina: sedmý kontinent. Tomáš Grim

středa, 28. únor 2018 18:00 / Muzeum umění Olomouc – sál Divadlo hudby

Antarktida, Falklandy, Jižní Georgie, Jižní Shetlandy a návdavkem kousek Ohňové země. Na ledový kontinent vstoupilo v celé historii o řád méně lidí, než jich každoročně navštíví Prahu, a podstatně méně než jich brouzdá různé kouty „divočiny“ jinde po světě. Antarktida je díky mezinárodním úmluvám a přísné kontrole návštěvnosti skutečně posledním velkým kusem divočiny na Zemi. „Mimozemské“ scenérie, velryby, tučňáci a mnohem, mnohem víc… Přidejte se k události na Facebooku.

 

Velikonoční výtvarné dílny na Sluňákově

sobota, 3. březen 2018 9.15 / centrum Sluňákov  Veronika Matlochová, Eva Pšenčíková, Jana Talandová

Tradiční jarní výtvarné tvoření, budeme pracovat s přírodními materiály, připraveny budou tři výtvarné dílny, které postupně navštívíme: Dekorovaná trička/tašky sjarními a květinovými motivy, Proutěný ptáček na zavěšení, Ovečkové tvoření. Cena: 700 Kč, členové sítě MRKEV/Mrkvička 600 Kč pozvánka, elektronická přihláška.

Sluňákov soví noc

Soví noc v Domu přírody

pátek, 9. březen 2018 18:00 / Dům přírody Litovelského Pomoraví – centrum Sluňákov

Večer se sovami ze stanice pro handicapované živočichy. Aktivity pro děti, beseda s živými sovami. Pohlaďte si sovu, vyfotografujte se s ní. Večerní vycházka za houkáním sov. Vhodné i pro děti, které vydrží vzhůru po sovím způsobu – ukončení po 20 hodině. 18.00 aktivity pro děti ve vstupní hale; 18:30 a 19:30 beseda v sále a vycházka ve skupinách. Rodinné vstupné 50 Kč. Přidejte se k události na Facebooku

 

Kterak se bobři v Domě přírody usadili

sobota, 10. březen 2018 09:30 / Dům přírody Litovelského Pomoraví – centrum Sluňákov Horka nad Moravou

Návštěva bobřího světa pro děti i dospělé. Přijďte se podívat do míst, kde si našla domov bobří rodinka. Dramatické osudy bobrů, ucpaný rybník a nakonec melodrama se šťastným koncem. Rodinný život našich bobrů. Prohlídka ložnice, jídelny, trucovny, spižírny i zahrádky (garáž zatím nemají). Jak bobři pomáhají s péčí o přírodní galerii.  Průvodce dospělých RNDr. Vlastimil Kostkan, PhD. Rodinné vstupné 50 Kč. Přidejte se k události na Facebooku.

Sluňákov Moravská krajina

Moravská krajina v dílech německé literatury. Ingeborg Fialová.

úterý, 27. březen 2018 18:00 / Muzeum umění Olomouc – sál Divadlo hudby

Textů, vyznávajících se v němčině z lásky k Moravě je spousta – leč českému čtenáři jsou většinou zcela neznámy. Tyto texty jsou nepřístupné, protože napsané v cizím jazyce, kterému už dnes málokdo rozumí, ba mnohdy už české publikum ani neví, že ulicemi jeho města, krajinou, kterou dnes považuje za výlučně svoji, se zalíbením procházeli autoři německého rodného jazyka a psali o ní jako o své rodné zemi německy. Přednáška seznámí posluchače s dějinami a texty moravské německé literatury, které se váží k moravské krajině. Přidejte se k události na Facebooku

 

Ekologické dny Olomouc 2018 

Poznačte si do diářů termíny Ekologických dnů Olomouc 2018. Program připravujeme. Besedy v Divadle hudby – zastřešující téma Antropocén: víkend 20.-22. 4. 2018. Výlety Ekologických dnů Olomouc: víkend 28.-29. 4. 2018. Ekojarmark 2018 na Horním náměstí v Olomouci tradičně 1. května. Dále výstavy, kulturní program, vycházky za přírodou a další doprovodný program.

Sluňákov hledá posilu do informačního centra: Nabízíme dlouhodobou brigádu v informačním centru Domu přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou. Podrobnosti na www.slunakov.cz.